Koska on parhaat talot rakennettu? Asiantuntija vastaa

Alan asiantuntijan mukaan parhaat talot rakennettiin 2000-luvun alussa.

Suomessa rakennetaan vuosittain noin 10 000 - 15 000 pientaloa. Rakennustavat ja -ratkaisut ovat vaihdelleet eri vuosikymmeninä. Kaikki niistä eivät ole olleet toimivia mutta ongelmat on havaittu vasta vuosikymmeniä myöhemmin. 

Rakennusmestari Marit Laurinkoski Matti Eklund Oy:stä toteaa, ettei voida arvioida absoluuttisesti, koska taloja on rakennettu parhaiten. 

– Talot vanhenevat ja eri aikakausina rakennettuja taloja ei voi verrata keskenään. Jokainen talo on yksilö. Näkemykseni mukaan parhaiten rakennettuja taloja on tehty kuitenkin vuoden 2000-2010 välisenä aikana, eli sen jälkeen kuin rakentamismääräyskokoelman märkätilaa koskeva C 2 ”Kosteus” astui voimaan. 

Laurinkoski puhuu kokemuksella, sillä hänellä on pitkä kokemus muun muassa rakennuttajatehtävistä, uudiskohteiden valvontatehtävistä, kosteusvauriokohteiden korjaustöiden suunnittelusta ja valvonnasta sekä rakentamisen laadun arvioinnista.

Laurinkoski sanoo, että vuoden 2010 jälkeen kiristettiin energiamääräyksiä, eikä uusien määräysten edellyttämiä rakenneratkaisuja tutkittu tarpeeksi ennen kuin määräykset astuivat voimaan. 

– Kukin rakentaja on taas yksi koerakentaja joka maksaa viulut, eikä voida olla varmoja, että ratkaisu on toimiva. Ensin rakennetaan ja sitten vasta tutkitaan, eli mennään väärin päin taas kerran.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja