Koska kuukautisesi loppuivat? Vastaus voi kertoa aivoinfarktiin sairastumisen riskistä

Tällaisia ovat rintasyövän oireet 2:07
Rintasyöpä alkaa yleistyä vaihdevuosi-iän lähestyessä. Videolla kerrotaan, miten naisten yleisin syöpä oireilee.

Varhainen eli alle nelikymppisenä alkava menopaussi saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan olla merkki naisen suurentuneesta riskistä sairastua aivoinfarktiin. Tutkimus julkaistiin Stroke-lehdessä.

Verrattuna naisiin, joiden menopaussi alkoi 50–54-vuotiaana, aivoinfarktin riski oli noin 50 prosenttia suurempi naisilla, joiden menopaussi oli alkanut alle 40-vuotiaana. Sairastumisriski pieneni tasaisesti mitä myöhemmin menopaussi oli alkanut. Tutkimukseen osallistui 16 000 naista, joista 570 sairastui aivoinfarktiin seurannan aikana.

Menopaussilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin naisen kuukautiset lakkaavat ja munasarjojen toiminta heikkenee ja loppuu. Suurelle osalle naisista tämä aiheuttaa oireita, kuten kuumia aaltoja ja yöllistä hikoilua. Suomalaisnaisilla menopaussi alkaa keskimäärin 51 vuoden iässä.

Aiemmissa tutkimuksissa varhainen menopaussi on yhdistetty myös suurentuneeseen sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen vaaraan. Ilmiötä on selitetty hormonaalisilla muutoksilla, mutta tarkkaa mekanismia ei vielä tunneta.

Onko sinulla runsaat kuukautiset? Videolla kerrotaan, mitkä ongelmat tunnistat siinä tapauksessa varmasti

Onko sinulla runsaat kuukautiset? Nämä ongelmat tunnistat varmasti 1:19

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat