Korson tornitalojen kauppa käy hitaasti – ostajia houkutellaan tuhansien muuttoedulla

Vantaan tornitalon asunnot käyvät kyllä kaupaksi, mutta hitaasti. Kaupan vauhdittamiseksi tornitalojen rakennuttaja lupaa maksaa ostajien varainsiirtoveron.

Vaikka asuntokauppa käy pääkaupunkiseudulla pienestä rauhoittumisesta huolimatta yhä hyvin, joihinkin kohteisiin uusia asukkaita joudutaan houkuttelemaan erikseen.

Esimerkiksi Vantaan Korson juna-aseman läheisyyteen heinäkuussa valmistuneen tornitalo Astrumin 120 asunnosta suuri osa on yhä myymättä. Vantaan Sanomien mukaan myymättömiä asuntoja oli kuukausi sitten vielä 50.

– Kyllähän ne myydään, se vain ottaa vähän enemmän aikaa, sanoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

– Niin iso kokonaisuus voi tavallaan täyttää pitkäksi aikaa Korsoon kohdistuvan kysynnän, mutta talo täyttyy sitten hiljalleen.

Hänen mukaansa tilanne on sama, kuin esimerkiksi Vantaan Kivistössä. Alueelle rakennetaan suurella volyymilla, mutta kysyntää ei välttämättä ole heti samassa määrin.

– Saattaa tulla hengenvetotilanteita ja kauppa hidastua, Heikkinen sanoo.

Ostajia houkutellaan tuhansien "muuttoedulla"

Korson tornitalon rakennuttanut Lujatalo houkuttelee uusia asukkaita "muuttoedulla", jolla lupaa maksaa huoneiston varainsiirtoveron ostajan puolesta, kun kaupat on tehty lokakuun loppuun mennessä. Varainsiirtovero on kaksi prosenttia asunnon velattomasta hinnasta.

Tällä tavoin vaikkapa ylimmän 16. asuinkerroksen 32 neliön yksiön etu on yli 3000 euroa.

Skanska puolestaan on tarjonnut joihinkin Kivistössä sijaitseviin asuntoihin ostajalle etua, jossa rakennusyhtiö maksaa hoito-, pääoma- ja tontinvuokravastikkeet puolen vuoden ajalta. SRV:llä taas on käynnissä kampanja, jossa se tarjoaa Keravan Korianterista asunnon ostaville 12 kuukauden hoitovastikkeet "tupaantuliaislahjana".

Mieluummin etuja kuin hinnan polkua

Heikkisen mukaan yhtiöt koettavat vauhdittaa asuntokauppoja mieluummin tällaisilla tarjouksilla kuin asuntojen hintojen laskulla.

– Hintojen lasku on rakentajalle vaikea yhtälö. Se tarkoittaa, että rakentaja ottaisi alennuksen pois omasta taloudellisesta tuloksestaan.

Heikkinen uskoo, että pääkaupunkiseudulle suuntutuva muuttoliike pitää huolta siitä, että uudiskohteille löytyy lopulta ostajat.

– Työvoiman kysyntä on pääkaupunkiseudulla niin suurta, että kun katsotaan vähänkään pidempää aikaväliä, niin kyllä asunnot täyttyvät.

Lue myös:

    Uusimmat