Ihmehuoneen väitetään nitistävän vaikka koronaviruksen – MTV tutustui patentoituun suomalaiskeksintöön

8:54
MTV Uutiset Live vieraili antimikrobisessa huoneessa.

Antimikrobisen huoneen luvataan tappavan bakteerit ja virukset tehokkaasti. Onko tässä perää? Kysyimme arviota VTT:stä.

Varsinaissuomalainen Vetrospace-yhtiö on kehittänyt antimikrobisen huoneen, jonka luvataan tappavan peräti 99,9 prosenttia kaikista huoneessa olevista bakteereista ja viruksista. Jopa koronaviruksen väitetään kuolevan huoneessa.

Lue myös: Kaksi uutta koronavirustartuntaa Suomessa – toinen kouluikäinen lapsi, tartuntoja nyt kaikkiaan viisi Suomessa

Yrityksen valmistamia puhdastiloja on juuri tilattu 90 Jyväskylän keskussairaalaan. Mallisarjan tehokkaimmat tilat ovat jo käytössä Turun yliopistollisessa sairaalassa. Huone soveltuu esimerkiksi karanteenitilaksi, toipumis- ja valmistelutilaksi tai vaikka hygieeniseksi lääkärin vastaanottohuoneeksi. Miksei vaikka erityispuhtaaksi lasten leikkitilaksi.

Yrityksen toimitusjohtaja Jouko Urpolahti ymmärtää, että väite koronan nitistämisestä kuulostaa raflaavalta. Takana on kuitenkin Urpolahden mukaan yli kolme vuotta tuotekehitystä; innovaatio on myös patentoitu sekä kotimaassa että kansainvälisesti. 

Yritys lupaa markkinoimaansa huoneeseen 99,9 prosenttia puhtautta perusteellisella ilmanvaihdolla – sisäilma on tarkasti suodatettu.

– Tila on ylipaineinen, joka itsessään estää haitallisten partikkelien sisäänpäsyn esimerkiksi avoimista ovista. Virukset ja bakteerit hoituvat antimikrobisella sinisellä valaistuksella, joka toimii yhdessä katalyyttisen pinnoitteen kanssa. Lopputuloksena reaktiossa on puhdasta vettä ja hiilidioksidia, selvittää Urpolahti.

Antimikrobinen pinta ei ole täysin uutta

Väite koronaviruksen tappamisesta on suuri lupaus. Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä muistutetaan, että pelkällä antibakteerisella huoneella ei pandemiaksi mahdollisesti laajenevaa koronaa tietenkään taltuteta.

– Antimikrobisia pintoja on ollut jo aiemmin ja niitä on tutkittu. Viruksia tappava huone voi kyllä auttaa koronan hallinnassa, mutta uusi koronavirus ei suinkaan leviä pelkiltä pinnoilta, vaan ihmisen välisessä kontaktissa, sanoo johtava tutkija Ilpo Kulmala.

Koronavirus leviää äkäisesti erityisesti pisaratartuntana sekä kosketuksen välityksellä.

Toimitusjohtaja Jouko Urpolahti sanoo, että antimikrobinen huone on herättänyt jo kansainvälistä kiinnostusta. Yrityksellä on Urpolahden mukaan pian tapaaminen Britannian terveysministerin kanssa.

– Kiinalaisen suuren toimijan kanssa olemme neuvotteluissa jo pitkällä. Myös Venäjältä on osoitettu kiinnostusta. Ensi viikolla julkistamme jälleenmyyntisopimuksen alalla vuosikymmeniä toimineen tunnetun eurooppalaisen kalustevalmistajan kanssa. Tämä sopimus kattaa suuren osan Eurooppaa ja Yhdysvaltoja.

Huonetta myydään myös kokouskäyttöön, koska ihmisten kokoontuessa pöpöt leviävät herkästi. Esimerkiksi Sipoo on hankkinut uudenlaisia huoneita uuteen kunnantaloonsa. Kokemusta on huonosta sisäilmasta.

– Halusimme varmistaa, että työntekijöillämme on terveelliset ja turvalliset työtilat, perustelee hankintaa työympäristöpäällikkö Tiina Salonen.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja