Koronavirus repi työelämän pelisäännöt uusiksi: ”Huolena on, mitä huominen tuo tullessaan”

Koronavirus laittoi työelämän pelisäännöt uusiksi 9:17

Koronaviruksen synnyttämä poikkeuksellinen tilanne on ajanut suomalaisia yrityksiä pahaan ahdinkoon ja sitä kautta myös koko Suomen talouden ongelmiin. 

Työmarkkinajärjestöt pääsivät viime viikolla sopuun ja esittivät yhdessä maan hallitukselle toimia, joilla tilanteesta selvittäisiin mahdollisimman pienin vaurioin. Muun muassa lomautuspäätökset nopeutuvat työmarkkinajärjestöjen ehdotuksen mukaisesti. Lomautusten ilmoitusaika lyhenee 14 päivästä viiteen päivään. Lomautusoikeus laajennetaan koskemaan myös määräaikaisia työntekijöitä.

Lakiasiainjohtaja Markus Äimälä Elinkeinoelämän keskusliitosta sanoo MTV Uutisille, että lomautusmenettelyn nopeuttaminen on ollut hänen mielestään tärkein asia.

Äimälän mukaan YT-neuvotteluiden aloittamisesta yrityksissä on tullut runsaasti viestejä.

– Ei paljon mistään muusta tällä hetkellä kysytäkään. Ymmärtääkseni lomautus- tai YT-menettelyjen piirissä on jo yli satatuhatta ihmistä. Isoista luvuista puhutaan.

EK toivoo edelleen lisää tukea yrityksille.

– Olemme esittäneet, että irtisanomisista pidättäytyvät yritykset saisivat ihan suoraa palkkatukea valtiolta.

Äimälän mukaan yritysten pitää yrittää sopeuttaa toimintaansa ja etsiä uusia mahdollisuuksia, miten muuttuneissa olosuhteissa voisi toimia.

"Lomautusmenettelyn helpottaminen parempi kuin irtisanomiset"

SAK:n työehtoasiantuntija Ismo Kokko toteaa, että on aina hankalaa, jos työsuhteen ehtoihin tai prosesseihin joudutaan puuttumaan työntekijöiden oikeuksia heikentävästi. 

– Lomautusmenettelyn helpottaminen ja työttömyysturvan parantaminen on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin jäädä odottamaan kenties isompaa irtisanomisaaltoa, hän kommentoi.

Kokko toteaa ajatuksena olevan, että tehdyt päätökset ovat väliaikaisia ja että poikkeuksellisen tilanteen jälkeen päästäsiin takaisin normaaliin yrityselämään ja työelämään. 

Kokon mukaan kysymyksiä tulvii nyt irtisanomisiin ja lomautuksiin liittyen

– Huoli mitä huominen tuo tullessaan, on pääasiana ihmisillä.

Kokko kertoo toiveena olevan, että valtio ottaisi kontolleen päivärahojen kustannuksia.

Hänen mukaansa ensimmäiset tiedot viittaavat siihen, että yrityksistä jopa kymmenissä prosenteissa on lähdetty kohti YT-neuvotteluja tai harkitaan neuvottelujen aloittamista.

Lue myös:

    Uusimmat