Koronavirus mullisti dopingtestauksen – muutos mietityttää urheilijoita: "Se ei kuitenkaan ollut sallittua"

Koronakriisi on luonut suuren vaikutuksen urheilijoiden dopingtesteihin. Useat urheilijat ovat osoittaneet ihmetyksensä, kun testejä on saattanut olla kuukausien aikana vain yksi tai sitten ei ollenkaan.

Tänä viikonloppuna Espoon Motonet GP-sarjan kisassa kilpaileva seiväshypyn maailmanmestari Saksan Raphael Holzdeppe kertoo, kuinka testauksien väheneminen on näkynyt hänen arjessaan.

– Se on sääli, mutta koronavirus iski meihin kaikkiin. Se iski myös dopingtestaukseen, sillä tavallisesti ihmiset tulivat urheilijan kotiin tekemään testin. Se ei kuitenkaan ollut sallittua. Meillä oli Saksassa laki, jonka mukaan sait tavata vain yhtä ihmistä kerrallaan, Holzdeppe sanoo.

Testaajia on tavanomaisesti kaksi, sillä toinen pitää huolen kaiken menevän oikein. Saksassa on kuitenkin Holzdeppen mukaan ollut käytössä systeemi, jota hän toivoisi käyttöön myös tulevaisuudessakin.

– Heillä oli prototyyppi, jonka he lähettivät sinulle ja seurasivat sinua Facetimen kautta. Otit itse verinäytteen ja lähetit heille. Uskon, että jos tämä toimii, niin sitä voitaisiin hyödyntää tulevaisuudessa, toivottavasti lähitulevaisuudessa, kun koronavirus on voitettu, Holzdeppe toteaa.

Saksalainen toivoo, että ihmiset ovat tehneet oikean valinnan dopingin käytön suhteen koronakriisin aikana.

"Testausuhka on koko ajan päällä"

Maastohiihtäjä Perttu Hyvärinen kertoi omasta tilanteestaan koronakriisin aikana koskien dopingtestausta.

– Mielenkiinnolla olen seurannut ja on mietityttänyt, että millä tavalla se hoidetaan. Omalla kohdallani on ollut yksi testi korona-aikana ja se on ehkä vähemmän, kuin normaalisti olisi. Sitä tietysti miettii paljon, että miten muualla maailmassa testaaminen menee ja miten se vaikuttaa, jos testausmääriä on vähemmän, Hyvärinen kertoo.

Myös muissa Pohjoismaissa ollaan oltu huolissaan testien vähyydestä. Norjan Therese Johaug kertoi kesäkuussa NRK:lle, että häntä ei testattu kertaakaan keväällä kolmen kuukauden aikana. Myös Ruotsissa testimäärät ovat olleet vähäisiä. Ampumahiihtoon vaihtanut Stina Nilsson kertoi Sportbladetille, että hänet oli testattu kahdesti kevään aikana.

– En tiedä, että vaikuttaako se oikeasti millään tavalla, sillä testausuhka on koko ajan päällä, vaikka niitä olisikin vähemmän. Tietenkin tulee huolestuttavia tietoja ulkomailta, että testaus olisi kokonaan kiinni. Siihen ei kuitenkaan voi itse millään tavalla vaikuttaa, Hyvärinen sanoo.

Hyvärisen mielestä asian pointti on nimenomaan siinä, että ei ole tietoa, miten muualla maailmassa tehdään. Hän ei itse ole ollut kontaktissa ulkomaihin asian tiimoilta.

– Meillä oli Suekin koulutus maajoukkueleirillä Vuokatissa ja siitä kyseltiin. Mitään suoraa vastausta ei tullut. Jonkinlaisen testaussysteemin pitäisi kuitenkin pyöriä koko ajan, vaikka testejä olisikin vähemmän. Siihen on vain uskottava ja luotettava, että ollaan samalla viivalla muiden kanssa, Hyvärinen toteaa.

Jos maastohiihdossa on menossa harjoituskausi, niin yleisurheilussa kisataan täyttä häkää. Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelän kohdalla mikään ei ole muuttunut. 

– Ei ole ollut tavanomaisempaa vähempää testausta. Samaan tapaan on tiedot annettu ja testattu koronan aikana. Sinänsä voi keskittyä vain omaan tekemiseen, Mäkelä sanoo.

Mäkelä kertoo, että testauksessa käytetään koronasääntöjä, jotka ovat voimassa muuallakin. Testit tehdään kuitenkin edelleen yllättäen. Kysyttäessä Mäkelältä, uskooko hän olevan sellaisia urheilijoita, jotka yrittäisivät käyttää koronakriisiä hyödykseen, ei hänellä ole paljoakaan sanottavaa.

– En kommentoi, Mäkelä kuittaa.

Lue myös:

    Uusimmat