Koronarokotukset ovat maailmalla jo käynnissä – onko Eurooppa myöhässä? Suomalaisasiantuntija vastaa

Paineet Euroopan unionissa kasvavat koronarokotteen hyväksymisen antamiselle.

Mediatietojen mukaan Saksa painostaa Euroopan lääkevirastoa (EMA) kiirehtimään Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotteen hyväksymistä.

Rokotukset ovat käynnissä jo Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Ollaanko Euroopassa siis myöhässä tai näitä maita varovaisempia, myyntiluvista vastaavan yksikön päällikkö Marjo-Riitta Helle Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

–  En sanoisi näin. Näissä maissa rokotusten aloittaminen perustuu kansalliseen hätätilan rajuuteen. Ehkä mekin olisimme lähteneet kiirehtimään, jos tilanne pandemian osalta Suomessa olisi yhtä huono, Helle sanoo.

Saksalaisten lehtitietojen mukaan EMA antaisi mahdollisen hyväksynnän Pfizerin ja Biontechin koronarokotteelle viimeistään joulun aatonaattona.

–  Tällainen tieto meillä Euroopan lääkearviointivirastosta on, että hyväksyntää pyritään edelleen nopeuttamaan, jolloin ajankohta saattaisi osua joulun aatonaattoon, mutta varmuutta päätösprosessin kestosta ei ole, Helle sanoo. 

Päivitys kello 16.00: Lisätty tieto, että Euroopan lääkevirasto käsittelee Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen hyväksyntää maanantaina 21.12.

Lue myös:

    Uusimmat