Euroopan lääkevirasto mahdollisesti hyväksyy koronarokotteen jouluksi, kertoo Bild – rokotukset käyntiin jo tänä vuonna?

5:30
Rajoituksia on jatkettava, vaikka rokote tulee Suomeen – milloin koronasta päästään?

Euroopan lääkevirasto (EMA) antaa mahdollisen hyväksynnän Biontechin ja Pfizerin koronarokotteelle viimeistään jouluaatonaattona, kertoo saksalaislehti Bild.

Euroopan lääkevirasto on tätä ennen luvannut, että mahdollinen hyväksyntä saadaan viimeistään kuluvan kuun 29. päivä.

Saksan terveysministeri Jens Spahn vahvisti Bildin tiedot oikeiksi. Spahn myös sanoi lehdistötilaisuudessa tiistaina Saksan haluavan, että EMA antaa hyväksynnän rokotteelle ennen joulua.

– Haluamme alkaa rokottamaan Saksassa ennen vuodenvaihdetta, Spahn sanoi. Jos EMA antaisi hyväksyntänsä rokotteelle aatonaattona, rokotukset voisivat alkaa EU:ssa mahdollisesti jo tapaninpäivänä 26. joulukuuta. Spahnin mukaan rokotteen aikaisemmalla hyväksynnällä voidaan pelastaa ihmishenkiä.

EMA on saanut kritiikkiä hitaasta lupaprosessistaan, sillä Britannia ja Yhdysvallat ovat jo antaneet hyväksyntänsä lääkeyhtiöiden Pfizer ja Biontech rokotteelle.

– Kaikki tarpeellinen tieto Biontechiltä on saatavissa. Britannia ja Yhdysvallat ovat jo hyväksyneet. Panoksena on nyt myös luottamus Euroopan unionin toimintakykyyn, Spahn kirjoitti aiemmin Twitterissä.

Saksalla on kiire saada rokote käyttöön senkin takia, että koronaviruksen toinen aalto koettelee maata pahoin tällä hetkellä. Rokotteen hidas lupaprosessi Euroopassa ärsyttää Saksaa myös sen vuoksi, että Biontech on saksalainen yritys.

Britanniassa ja Yhdysvalloissa valittiin nopeampi tie

Britannia aloitti ensimmäisenä länsimaana kansalaistensa rokottamisen jo viikko sitten, ja Yhdysvalloissa ensimmäiset rokotukset annettiin maanantaina. Nämä maat saivat etumatkaa EU:hun sen vuoksi, että niissä Pfizerin ja Biontechin rokotteelle annettiin niin sanottu hätäkäyttölupa, kun taas EMA käsittelee suoraan myyntiluvan myöntämistä rokotteelle.

Yksittäiset EU-maat kuten Saksa tai Suomi olisivat voineet myöntää kansallisella tasolla rokotteelle hätäkäyttöluvan. EU-maat ovat kuitenkin päättäneet pysyä yhdessä rintamassa ja käyttää EMA:n lupaprosessia, jolloin rokottaminen voidaan aloittaa kaikkialla EU:ssa samanaikaisesti.

Biontechin edustaja kertoi Bildille, että ensimmäiset rokote-erät ovat jo valmiina EU:ta varten ja toimitukset voidaan aloittaa heti, kun EMA näyttää vihreää valoa.

Myös Moderna-yhtiö on hakenut kehittämälleen rokotteelle hyväksyntää. Yhdysvalloissa Modernan rokotteen hätäkäyttölupaa käsitellään jo tällä viikolla. EMA on luvannut käsitellä Modernan rokotteen myyntilupahakemuksen 12. tammikuuta mennessä.

Vaikka koronarokotteita on tulossa käyttöön useampia, ei niitä vielä lähiaikoina ole valmiina riittävästi kaikille EU-kansalaisille. Kestääkin pitkälle ensi vuoteen, ennen kuin kaikki halukkaat ovat saaneet rokotteen.

Päivitys kello 16.01: Lisätty tieto, että Euroopan lääkevirasto käsittelee Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen hyväksyntää maanantaina 21.12.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja