Koronarokotteista on tehty Suomessa tähän mennessä 23 ilmoitusta vakavista haitoista – "Ihminen voi olla allerginen käytännössä mille tahansa"
Suomessa tehdään päivittäin noin 10–20 haittailmoitusta koronavirusrokotteen vaikutuksista, kerrotaan Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta Fimeasta.
Tähän mennessä Biontechin ja Pfizerin valmistamasta Comirnaty-rokotteesta on tehty 105 haittailmoitusta. Haittailmoituksista vakavia on ollut 23.
Fimean mukaan vakavissa ilmoituksissa yleisimpiä ovat olleet allergiset tai anafylaktiset reaktiot tai muut ilmoittajan itsensä vakavaksi määrittelemät reaktiot rokotukseen. Tällaisia ovat olleet esimerkiksi kuume tai pahoinvointi, jotka ovat voineet viedä työkyvyn päiväksi tai kahdeksi.
Koronavirusrokotteen on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan saanut tähän mennessä noin 83 000 ihmistä.
Allergisia reaktioita hieman muita rokotteita useammin
Fimean mukaan rokotteen yleisimmin ilmoitettuja haittavaikutuksia ovat olleet muun muassa allergiset reaktiot, joista osa on ollut vakavampia anafylaktisia reaktioita.
Lisäksi on ilmoitettu esimerkiksi ihon rokotuskohdan reaktioita ja rokotetun raajan särkyä, lihaskipua sekä päänsärkyä.
– Tähän mahdollisesti liittyy vähän enemmän anafylaksioita kuin muihin rokotteisiin, kertoo Fimean ylilääkäri Maija Kaukonen.
Yhdysvalloissa 1,9 miljoonan Comirnaty-valmisteella rokotetun ihmisen perusteella kerätystä aineistosta on käynyt ilmi, että anafylaktisen allergiareaktion on saanut noin yksi ihminen sadastatuhannesta. Muista rokotteista anafylaktisen reaktion saa noin yksi ihminen miljoonasta.
– On yleisesti rokotteille tunnettu ongelma, että ihminen voi olla allerginen käytännössä mille tahansa. Rokottaminen tapahtuu aina sellaisissa olosuhteissa, joissa tällaisen allergisen reaktion hoitaminen pystytään aloittamaan, Kaukonen sanoo.
Anafylaktisella reaktio eli äkillinen yliherkkyysreaktio voi olla hengenvaarallinen tila, joka alkaa tavallisesti kämmenpohjien, päänahan ja huulien voimakkaalla kutinalla, kerrotaan Duodecimin terveyskirjastossa.
Ihoon saattaa nousta nokkospaukamia ja esimerkiksi potilaan kurkkua voi kuristaa tai sydämeen tulla rytmihäiriöitä. Reaktio kehittyy huippuunsa 10–30 minuutissa.
Terveyskirjaston mukaan esimerkiksi maapähkinä- tai mehiläisallergia voi olla anafylaktinen. Sivuston mukaan Suomessa hoidetaan vuosittain noin 150–250 potilasta anafylaktisen reaktion vuoksi.
Allerginen reaktio voi johtua vastustuskyvyn liiallisesta aktivoitumisesta
Vielä ei ole tiedossa, miksi Comirnaty-rokote aiheuttaa useammin anafylaktisia reaktioita kuin muut rokotteet. Yksi mahdollisuus on, että käytössä olevat rokotteet aktivoivat joidenkin ihmisten immunologiaa eli vastustuskykyä liiallisesti.
Käytössä olevat koronavirusrokotteet perustuvat niin sanottuun RNA-teknologiaan. Rokotteiden idea on, että ne herättävät ihmisen elimistön oman vastustuskyvyn hyökkäämään taudinaiheuttajaa, tässä tapauksessa koronavirusta, vastaan.
Anafylaktiset reaktiot voivat olla seurausta rokotteen piiskaamasta ylireagoineesta vastustuskyvystä. Kun vastustuskykyä herätellään, rokotereaktiot ovat ikään kuin sen aktivoitumista.
– Mahdollinen hinta siitä on, että mahdollisia reaktioita tulee useammin kuin muilla rokotteilla, Kaukonen kertoo.
Fimean tietoon ei ole tullut yhtään ilmoitusta siitä, että koronavirusrokotteen haittavaikutusten epäiltäisiin johtaneen kuolemaan.
Tutkimuksissa RNA-rokotteet ovat Fimean mukaan osoittautuneet hyvin tehokkaiksi perinteisiin rokotteisiin verrattuna. Myös niiden kuten muidenkin rokotteiden turvallisuutta seurataan jatkuvasti.
Rokoteturvallisuuden seurannassa Fimea tekee yhteistyötä THL:n kanssa. Haittavaikutusilmoitukset tallennetaan rekisteriin, mistä ne ilmoitetaan edelleen Euroopan lääkeviraston EMA:n tietokantaan.
Uusimmat
-
23:55
Koronarokottamisen kärkimaa Israel aloitti rokottamaan palastiinalaisia, joilla on työlupa
-
23:30
Presidentti Halonen MTV:lle: Venäjä tarjoaa Sputnik-rokotteen tuotantoteknologiaa Suomelle – "Vien asian eteenpäin"
-
23:25
Tutkimus: Astma ei välttämättä olekaan riskitekijä vakavalle koronataudille – allerginen astma saattaa jopa vähentää riskiä
-
22:58
NHL:ssä piakkoin uusi suomalaisdebyytti – Kärpistä tuttu huippulupaus pääsemässä irti
-
22:46
Kryptovaluuttapörssin toimitusjohtajalta kovia sanoja Bitcoinista – korvaa kullan ja kaikki perinteiset valuutat
-
22:28
Zlatan Ibrahimovicin UFC-tähti Habib Nurmagomedoville lähettämä viesti julki – futistähti laukoi suoraa puhetta
-
22:24
Antti Tuisku paljasti Ylellä kyseenalaisimman keinon, jolla tienasi nuorena satasen – "Kerroinko mie oikeesti just tän…"
-
22:03
Helsingin kokoomuksen piirihallitus esittää Juhana Vartiaista pormestariehdokkaaksi
-
22:00
THL: Kevyt kolmen viikon sulku ei riitä tartuntojen kääntämiseen laskuun – pääsiäisenä voisi olla nykymenolla lähes 4000 tartuntaa päivässä
-
21:57
Kristian Pulli hyppäsi komeasti EM-finaaliin
-
21:56
MM-pronssinaiset haastattelussa! Huima yllätys konkretisoitui mitaliseremoniassa – "Edelleen ihmettelen sitä"
-
21:51
Lukon maagiselle kotisaldolle jatkoa – huima ero muihin SM-liigaseuroihin nähden
-
21:42
Pääministeri Marin Ylellä: Epäilen koronatoimien riittävyyttä, uusia rajoituksia pohditaan ehkä jo tällä viikolla
-
21:32
Eteneekö paikallinen sopiminen tämänkään vaalikauden aikana? Työryhmän puheenjohtaja: "Olen enemmän optimisti kuin pessimisti"
-
21:31
F1-kauden avauskisaan pääsee yleisöä – vaatimuksena rokote tai koronatoipuminen
-
21:17
Tiesitkö? Keräämättömät koiran jätökset voi olla terveysriski – MTV kysyi, ärsyttääkö koirankakka helsinkiläisiä
-
21:17
Venäjä tarjoutuu toimittamaan Suomelle koronarokote Sputnik V:n tuotantotekniikkaa
-
21:13
Kolme suomalaista Oberstdorfin suurmäen kisaan
-
21:09
Stop the Press! Lukon tähtipuolustajasta SM-liigan ainokaisen sankari – katso kaikki maalit
-
21:03
Vartalomaalausta ja tuolitanssia – heidät nähtiin Talentin neljännessä jaksossa!
-
Lataa lisää