Koronarokotteiden levittämiseen tarvitaan jättimäinen määrä rahtikoneita – "Etukäteissuunnittelun aika on nyt"

Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA kehottaa hallituksia ja muita toimijoita valmistautumaan covid-19-rokotteiden jakeluun, jotta suunnitelmat olisivat valmiit, kun rokotteet ovat aikanaan valmiita käyttöön.

– Covid-19-rokotteiden kuljettaminen turvallisesti on vuosisadan tehtävä globaalille lentorahtiteollisuudelle, kommentoi IATAn pääjohtaja Alexandre de Juniac tiedotteessa.

– Mutta se ei onnistu ilman tarkkaa etukäteissuunnittelua. Sen aika on nyt.

IATAn mukaan hallitusten pitäisi ottaa johtorooli eri toimijoiden yhteistyön järjestelyssä, jotta logistiikkaketjut aikanaan toimisivat. Varsinaisten kuljetusten lisäksi työssä pitää huomioida esimerkiksi turvallisuuskysymykset ja sujuvat rajanylitykset.

Rokotteiden kuljettaminen eri puolille Afrikkaa olisi tällä hetkellä ”mahdotonta”, arvioi IATA BBC:n mukaan. Tämä johtuu rahtikapasiteetin puutteesta, alueen koosta ja rajanylitysten monimutkaisuudesta.

Liitto arvioi, että rokotteiden kuljettamiseen tarvitaan 8 000:ta Boeing 747 -rahtikonetta vastaava määrä kapasiteettia – olettaen, että rokotteita annetaan yksi ihmistä kohden.

Maakuljetukset auttavat rokotteiden toimittamisessa etenkin kehittyneissä maissa, mutta lentorahtia tarvitaan silti rajusti.

–Vaikka olettaisimme, että puolet tarvituista rokotteista kuljetetaan maata pitkin, rahtiteollisuus kohtaa silti suurimman yksittäisen kuljetushaasteensa koskaan, kommentoi de Juniac.

Koronakriisi on runnonut lentoyhtiöitä pahasti, ja monen yhtiön koneita seisoo nyt parkissa.

IATA huomauttaa, että hallitusten pitää huomioida suunnitelmissaan tämänhetkinen pienentynyt rahtikapasiteetti etenkin kehittyvissä maissa. Paitsi että lentoyhtiöt ovat pienentäneet verkostojaan, yhtiöt ovat IATAn mukaan siirtäneet lentokoneitaan syrjäisiin pitkäaikaisiin varastoihin.

Liitto muistuttaa, että rokotteet eivät ole mitä tahansa tavaraa vaan niiden käsittely vaatii esimerkiksi tiettyjä lämpötiloja.

Lue myös:

    Uusimmat