Koronarokotteen vakavat haitat äärimmäisen harvinaisia – asiantuntijalla selkeä viesti kieltäytymistä pohtiville

Toteutuuko Suomen laumarokotesuoja kesään mennessä, onko koronarokotteen haittavaikutuksista syytä huoleen? THL:n Mia Kontio vastaa polttaviin rokotekysymyksiin 11:28
Mikä selittää sitä, että suurin osa haittailmoitusten tekijöistä on naisia? Katso videolta Mia Kontion haastattelu.

Suomessa koronarokotuspaikoilla käsivarsiin on toistaiseksi pistetty Biontech Pfizerin, Modernan ja Astra Zenecan valmisteita. Viimeksi mainittua annetaan tällä hetkellä vain yli 65-vuotiaille siihen yhdistetyn veritulppariskin takia.

Vaikka riski on minimaalisen pieni, eikä sitä ole havaittu yli 65-vuotiailla, on tieto aiheuttanut rokotuspisteillä kieltäytymisiä, jopa järjestyshäiriöitä.

Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen-ohjelmassa vieraillut Suomen rokotestrategiaa koordinoiva THL:n Mia Kontio ymmärtää ihmisten huolet mahdollisista rokotehaitoista. Punninta riskeistä ja päätös on henkilökohtainen asia.

– Vaikka me sanomme, että se on todella harvinainen ja mahdollisuus on todella pieni, niin jos se osuu kohdalle, niin se on suuri asia.

Pahimmassa tapauksessa kieltäytymiset saattavat vaikuttaa rokotetahtiin.

Kontiolla on viesti kieltäytymistä pohtiville.

– Jos ihan pelottaa, niin kukaan ei pakota. Me olemme luvanneet, että ihan kaikki saavat rokotteen. Mutta jos on siinä ryhmässä, jolle Astra Zenecaa tarjotaan, ja jos niin paljon pelottaa, niin sitten ei kannata ottaa. Kyllä se oma vuoro tulee uudelleen. Sitten vain joutuu vähän kauemmin odottamaan.

Fimealle on tehty rokotteista reilut puolitoistatuhatta haittailmoitusta, joista alle puolet koskee vakavia haittoja. Haittailmoituksista ei kuitenkaan voi arvioida yhteyttä rokotteeseen, vaan niiden avulla vasta tutkitaan sitä.

Valtaosa haittailmoitusten potilaista on naisia, suurimpana ryhmänä yli nelikymppiset.

Lue myös:

    Uusimmat