Koronarokote saadaan käyttöön aikaisintaan puolen vuoden kuluttua, arvioi ministeriö – kaikkia suomalaisia ei välttämättä rokotettaisi

Koronavirusrokotetta kehitetään kuumeisesti eri puolilla maailmaa – THL:n ylilääkäri pohtii, ketkä rokotetta voisivat saada ensin 3:09
Koronavirusrokotetta kehitetään kuumeisesti ympäri maailmaa.

Koronavirukseen tepsivää rokotetta kehitetään kiihkeästi maailmalla, ja Suomi seuraa tilannetta tarkalla silmällä. Näin vakuuttaa asiasta vastaava sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Päivi Sillanaukee, jonka mukaan tällä hetkellä menossa on 181 erilaista rokotekehitysaihiota.

Sillanaukeen mukaan arvio on, että markkinoille tulevaa toimivaa rokotetta voitaisiin saada käyttöön aikaisintaan noin puolen vuoden kuluttua. Vielä ei tiedetä, rokotettaisiinko Suomessa koko väestö vai vain tietty kohderyhmä viruksen aiheuttamaa covid-19-tautia vastaan.

– Me emme vielä tiedä riittävästi tämän taudin luonteesta, Sillanaukee sanoi tilannekatsauksessa torstaina.

Ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) tähdentää, että kohderyhmien valinnassa pitää myös ymmärtää, kuka on tartuttaja ja kenelle.

– Myös se määrää sitä, ketkä pitäisi rokottaa ensimmäiseksi sen lisäksi, ketkä sairastuvat vakavasti ja ketkä kuolevat tautiin, Nohynek sanoi.

Terveitä nuoria saatetaan altistaa tutkimuksissa

Euroopassa tautitilanne vaikuttaa Nohynekin mukaan parantuneen niin hyvin, ettei rokotteen tehoa pystytä enää välttämättä tutkimaan. Silloin testit pitää tehdä muualla, Etelä-Amerikassa esimerkiksi, mutta muitakin vaihtoehtoja on.

– Voimme tehdä tutkimuksia, joissa altistetaan tietoisesti nuoria, lähinnä 20–40-vuotiaita terveitä ihmisiä laboratorio-olosuhteissa. Annetaan heille ensin rokotteet, sen jälkeen altistetaan heidät luonnonvirukselle ja sitten katsotaan, mitä tapahtuu.

Tällaisia suunnitelmia on tällä hetkellä myös Euroopassa mietinnässä, Nohynek sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö viime kädessä päättää, mikä rokote ja millä hinnalla Suomeen otetaan. Lisätalousarviossa koronavirusrokotteen hankintaan on varauduttu 110 miljoonalla eurolla.

Suomessa on Sillanaukeen mukaan varauduttu kaikkiin mahdollisiin hankintakuvioihin. 

– Olemme vielä pitäneet kaikki ovet auki ja olemme huolehtineet siitä, että olisimme mukana niillä foorumeilla, jossa mahdollisuutta hankintaan olisi.

Sairaalahoidossa olevien määrä laskusuunnassa

Vielä ei voida sanoa varmasti, miten kesäkuun alussa aloitettu rajoitusten purkaminen näkyy koronaepidemian tilanteessa, arvioi THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane tilaisuudessa. Hänen mukaansa tilannetta on seurattava pidempään.

– Sairaalahoidossa ja tehohoidossa olevien määrässä on selkeä laskusuunta alaspäin, mikä on erittäin hyvä asia. Myös ennuste on tarkentunut alaspäin.

Väestömäärään suhteutettuna Suomessa on löydetty nyt 127 koronatartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Kaikkiaan tartuntoja on tähän mennessä todettu yhteensä 7  064  ja kuolleita on 325. Taudista toipuneita on nyt Sanen arvion mukaan noin 6  400.

Vuorokauden aikana Suomessa todettiin 24 uutta koronavirustartuntaa ja yksi koronavirukseen liittyvä kuolema, THL kertoi torstaina. Sairaalahoidossa oli torstain lukujen mukaan koronaviruksen vuoksi 25 potilasta eli kolme vähemmän kuin keskiviikkona. Tehohoidossa heistä on edelleen neljä.

Lue myös:

    Uusimmat