Koronapassi herättää vaikeita kysymyksiä: Pitääkö yhteiskunnan taata ilmainen koronatesti ihmiselle, joka kieltäytyy koronarokotteesta?

Koronapassi on käytössä jo useassa Euroopan maassa – miten se on otettu vastaan? 4:41
Koronapassi on käytössä jo monessa Euroopan maassa. Tuleeko se pian Suomeenkin? Maailmanselittäjät pohtii Uutisaamussa.

Suomeen kaavaillaan koronapassia. Maailmanselittäjät avaa Uutisaamussa, mitä se käytännössä tarkoittaisi.

Koronapassi on käytössä jo ainakin Tanskassa ja Ranskassa. Perheyritysten liiton viestintäpäällikkö Raine Tiessalo on tällä hetkellä Ranskassa ja kehuu ranskalaista koronapassia todella toimivaksi.

– Se on avannut kaikki ovet joka paikkaan, museoihin ja lentokentälle. Tästä illasta lähtien koronapassin käyttö vielä tiukentuu täällä Ranskassa eli myös ravintoloissa pitää näyttää koronapassia, Tiessalo kommentoi.

Helsingin yliopiston poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen kertoo, että Ranskan ja Tanskan lisäksi koronapassi on käytössä tällä hetkellä osittain myös Saksassa ja Espanjassa, ja lähiaikoina se on tulossa muun muassa Isoon-Britanniaan, Slovakiaan, Italiaan ja Belgiaan.

– Se näyttää olevan uusi tapa hallita tätä pandemiaa, Ronkainen summaa.

Koronapassi on herättänyt vastarintaa

Tiessalo kertoo Ranskasta käsin, että kolmas viikonloppu peräkkäin ihmiset osoittavat mieltään koronapassia vastaan. Noin 200 000 ihmistä eri puolilla maata on osoittanut mieltä, mitä Tiessalo pitää vielä Ranskan mittakaavassa melko pienenä joukkona.

MTV Uutisten erikoistoimittaja Mirja Kivimäki vahvistaa, ettei koronapassia ole muissakaan maissa otettu mukisematta vastaan.

Kivimäki huomauttaa, että niissä maissa, joissa koronatilanne on ollut paha, kuten Italiassa, ihmiset ovat suhtautuneet ymmärtäväisemmin koronapassiin. Suomessa tilanne on ehkä vielä sen verran hyvä, etteivät ihmiset usko koronapassin olevan välttämätön.

Millainen Suomen koronapassi olisi?

Tällä hetkellä koronapassi-kysymyksessä vallitsee Kivimäen mukaan Suomessa hyvin vahva poliittinen yksimielisyys. Ainoa puolue, joka on ilmoittanut vastustavansa koronapassin käyttöönottoa, on perussuomalaiset.

Suomeen kaavailtu koronapassi olisi sellainen, että siihen riittäisi joko tieto täydestä rokotesarjasta, tuore koronatestin negatiivinen tulos tai tieto jo sairastetusta koronataudista.

Esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti, että ilmaiset koronatestit poistuvat koronapassin myötä ja että koronarokotuksesta pitäisi tehdä jopa pakollinen. Suomessa ei vielä ole käyty keskustelua pakollisesta koronarokotuksesta, mutta vaikeita kysymyksiä koronapassi silti herättä.

– Pitääkö yhteiskunnan taata ilmainen koronatesti ihmiselle, joka kieltäytyy koronarokotteesta? Kuinka pitkälle testien ilmaisuus on perusteltua, se on nimenomaan poliittinen kysymys, Ronkainen kysyy.

Moni koronapassia kritisoinut on korostanut, ettei se saa johtaa terveysperustaiseen syrjintään, jolloin rokotteet ottaneille ei voi antaa erivapauksia rokottamattomiin verrattuna. Mutta koska koronapassin saisi myös negatiivisen testituloksen perusteella, ihmisoikeuksia ei Ronkaisen mukaan tässä tapauksessa loukattaisi.

Lue myös:

    Uusimmat