Kaksi asiaa tekee koronapassin käyttöönotosta huomattavasti haastavampaa kuin muualla Euroopassa: "Mistä otetaan ne ihmiset, jotka testaavat?"

Pöllöraati: Onko hallituksen koronastrategia oikeilla jengoilla? 8:07
Katso video: Uutisaamun Pöllöraati arvioi hallituksen koronastrategiaa

MTV Uutisaamun Pöllöraati keskusteli hallituksen koronastrategian onnistumisesta perjantaina. Toimittajat Jari Korkki, Maria Pettersson ja Alec Neihum arvioivat hallituksen strategiaa koronapassin osalta.

– Varmaan tämä olisi ollut helpompaa, jos huhtikuussa olisi käynnistetty koronapassin valmistelu. Silloin monet ehdottivat tätä, Korkki sanoo.

– Nyt tässä taisi käydä niin, että toisen rokotuksen myötä koronapassia kannattavia ihmisiä on enemmän ja alkaa olla vaikeaa vastustaa sitä.

– Kyllä tämä koronapassi on jollain tavalla myöhässä, toisaalta on edelleen avoimia selvittämättömiä kysymyksiä. En ihmettelisi, jos parin kuukauden päästä tätä verrattaisi koronavilkkuun, josta ollaan aika tehokkaasti vaiettu, Neihum sanoo.

Koronapassista ilmenisivät annetut koronarokotukset, koronatestien tulokset tai se, jos henkilö on sairastanut koronan. Pettersson pohti testauskapasiteetin riittävyyttä, mikäli koronapassi otetaan käyttöön.

– Kaksi asiaa vie paljon aikaa. Ensimmäinen on lainsäädännön laatiminen, jota koronapassi vaatii. Toinen koskee testauskapasiteetin nostoa koronapassia varten. Nyt ollaan jo äärirajoilla testauskapasiteetissa. Mistä otetaan ne ihmiset, jotka testaavat?, Pettersson kysyy.

– Muualla Euroopassa testataan merkittävästi enemmän. Heidän on helpompi siirtyä koronapassitoimintaan kuin meillä, koska on valittu erilainen strategia kuin meillä, Pettersson lisää.

Neihum pohti, onko koronapassin tarkoitus saada ihmiset ottamaan rokote.

– Jos pääministeri sanoisi ääneen, että luomme koronapassin sitä varten, että ihmiset ottaisivat rokotteita, niin se saattaisi sataa rokotekriittisten laariin.

Lue myös:

    Uusimmat