Korona-aika vei työt oopperalaulaja Ann-Marie Heinolta – nyt iskivät uudet rajoitukset: "Esityksiä on siirtynyt ja peruuntunut 65 000 euron edestä"

Tiukentuvat rajoitukset veivät oopperalaulajalta työt – Ann-Marie Heino sai karun viestin ennen joulua 11:02
Oopperalaulaja Ann-Marie Heino on nähdään muun muassa Svenska Teaternin kehutussa Mary Poppins -musikaalissa. Sitten kun taas nähdään.

Kulttuurialalla työskentelevien epätoivo syvenee, koska lainat pitäisi maksaa ja lapset ruokkia. Miksi kulttuuriala suljetaan ensimmäisenä ja avataan vasta viimeisenä, kysyy oopperalaulaja.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Mezzosopraano Ann-Marie Heino nähdään kaksoisroolissa kaupustelijana ja lastenhoitajana Svenska Teaternin musikaalissa Mary Poppins. Työt lähtivät kuitenkin alta ainakin tammikuun puoliväliin juuri kiristyneiden koronarajoitusten vuoksi.

Esimerkiksi tiistaina olisi ollut esitys, mutta se peruttiin.

– Epätoivon aalto käy sisällä. Koronapassin myötä tuli turvallinen ajatus, että ehkä tämä tästä. Sitten muutaman päivän varoitusajalla pyyhkäistään kaikki pois. Ei hyvältä tunnu, sanoo Heino.

Samassa yhteydessä Heinolta peruuntui erään festivaalin konsertti. Konserttia siirretään, mutta epävarmuus vain jatkuu. 

– Siirto voi tarkoittaa sitä, että tuleville työmahdollisuuksille pitää kenties sanoa ei. Ja voi olla niin, että se tulevakin juttu perutaan. 

"Tämä ei ole vain minun tarinani"

Kulttuurialalle asetetut tiukat rajoitukset ovat merkinneet mittava rahallista menetystä Ann-Marie Heinolle, vaikka pientä kompensaatiota on tullut haetuista ja saaduista korona-apurahoista. 

– Esityksiä on siirtynyt ja peruuntunut 65 000 euron edestä. Tämä ei ole vain minun tarinani, sillä on syvempääkin suota. Ihmiset joutuvat myymään omaisuuttaan ja asuntoja. Meidän alalla on iso hätä.

Oopperalaulajilla on tavallista, että palkka saadaan vasta toteutuneesta esityksestä.

– Jos esitys ei toteudu, palkka on nolla euroa. Vaikka me hypimme näyttämöllä, me ollaan samaan aikaan äitejä – meillä on lainat ja vuokrat. Peruspilari elämästä puuttuu luoden toivottomuutta. Kulttuurialalta on nyt aikamoinen pako pois, harmittelee Heino.

Teatterit ja ooppera ovat panostaneet koronaturvallisuuteen muun muassa turvavälein, maskipakolla, koronapassilla ja tehokkaalla ilmastoinnilla. Tästä huolimatta ovet on pakotettu jälleen säppiin, koska omikronmuunnoksen pelätään leviävän pikavauhtia ja kuormittavan kohtuuttomasti tehohoitoa. Samalla halutaan tehdä lisäaikaa kolmansille rokotuksille.

Koronarajoituksia Heino ei vastusta, mutta eri alojen vaihtelevaa kohtelua kyllä. Erityisesti Heinoa närästää se, että kulttuuriala niin helposti pannaan Suomessa ensimmäisenä kiinni ja avataan vasta viimeisenä.

MTV kertoi elokuussa, kuinka korona runteli oopperalaulaja Matti Salmisen keuhkot. Katso videolta, kuinka pelottavana Ann-Marie Heino pitää ajatusta sairastumisesta! 

Lue myös:

    Uusimmat