Wagner-joukkoihin kytketty Jan Petrovski ilahtui vapautumisestaan – avustaja: "Silmät kirkastuivat"

Wagner-joukkoihin kytketty venäläinen Jan Petrovski ilahtui vapautumisestaan. Korkein oikeus määräsi miehen tänään vapautettavaksi ja päätti, ettei häntä voida luovuttaa Ukrainaan.

Ukrainan viranomaiset olivat vaatineet Petrovskin luovuttamista, sillä hänen epäillään syyllistyneen terrorismirikoksiin Ukrainan sodan yhteydessä Ukrainassa. 

Petrovski on toiminut venäläisen Rusich-joukon kakkosmiehenä ja komentajana. Joukot ovat osallistuneet sotatoimiin Venäjän puolella. EU ja Yhdysvallat ovat asettaneet Petrovskia vastaan pakotteita asian tiimoilta. Petrovski käyttää nykyään nimeä Voislav Torden.

Petrovski otettiin Suomessa kiinni viime kesänä. Korkein oikeus kuitenkin päätti tänään, ettei Petrovskia voida luovuttaa, sillä Ukrainan vankilaolosuhteet voisivat loukata hänen ihmisoikeuksiaan. Huolta oli myös venäläisvankien kohtelusta. KKO otti kantaa asiaan luovutusasioista vastaavan oikeusministeriön pyynnöstä. 

Petrovskin oikeusavustaja, varatuomari Heikki Lampela vieraili tänään Vantaan vankilalla kertomassa päämiehelleen ratkaisusta.

– Torden oli erittäin ilahtunut tästä asiasta, että hänet määrätään päästettäväksi heti vapaaksi ja siitä, että korkein oikeus osoittautui olevan itsenäinen ja riippumaton laitos, hän kommentoi MTV Uutisille.

Rajavartiolaitoksella on asiaa

Lampelan mukaan uutiset olivat Petrovskille selvästi helpotus. 

– Hänen silmänsä kirkastuivat ja olemus koheni. Hän ymmärsi, että hänelle olisi käynyt kovin kurjasti jos hänet olisi luovutettu (Ukrainaan).

Vapautumisensa jälkeen Petrovski ei kuitenkaan astellut vapaasti vankilan porttien ulkopuolelle, vaan poistui paikalta Rajavartiolaitoksen auton kyydissä.

– Heillä on jotain asiaa hänelle, Lampela kommentoi. 

Lampela ei suostu kertomaan tarkemmin, mistä syystä viranomaiset ottivat Petrovskin kyytiin. 

Mahdollisesti kyse oli siitä, että hänet poistetaan maasta. Lampelan käsityksen mukaan Petrovskia ei esimerkiksi epäillä tällä hetkellä mistään rikoksesta Suomessa.

Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Hirvi kertoo STT:lle, että Petrovski on otettu säilöön ulkomaalaislain perusteella. Suomenlahden merivartiosto selvittää Petrovskin edellytyksiä oleskella Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat