Korkein oikeus: Helvetin Enkelien jäsen ei saa toimia oikeudenkäyntiavustajana Suomessa – Ilkka Ukkonen harkitsee asian viemistä Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimeen

Moottoripyöräkerho Helvetin Enkeleiden jäsenen Ilkka Ukkoselle määrätty kielto toimia oikeudenkäyntiavustajana jää pysyvästi voimaan. Korkein oikeus ei antanut valituslupaa asiassa, joten Helsingin hovioikeuden ratkaisu jää voimaan.

Korkein oikeus antoi asiasta ratkaisunsa tänään.

Ukkonen kertoo MTV Uutisille puntaroivansa mahdollisuutta viedä asia vielä Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimen ratkaistavaksi. Muuten hän ei halua kommentoida asiaa.

Helsingin hovioikeus katsoi viime kesäkuussa, että juristina toimiva Ukkonen on sopimaton toimimaan oikeudenkäyntiavustajan tehtävässä. Syynä on hänen jäsenyytensä viranomaisten järjestäytyneeksi rikollisjärjestöksi luokittelemassa Helvetin Enkeleissä.

Korkein oikeus pyysi ennen päätöstään lausunnot asiasta valtioneuvoston oikeuskansleri ja keskusrikospoliisilta. 

Ampuminen toi jengille täydet värit Suomessa

Ukkonen on ollut Helvetin Enkeleiden jäsen vuodesta 1996 saakka.

Kerho sai niin kutsutut täydet värit Suomessa sen jälkeen, kun Ukkonen ampui maaliskuussa 1996 kilpailevan moottoripyöräkerhon varajohtajan Helsingin keskustassa kadulla.

Täysien värien saaminen tarkoittaa sitä, että Suomen Helvetin Enkeleistä tuli täysvaltainen osa kansainvälisessä kerhossa.

Oikeus tuomitsi Ukkosen kahdentoista ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen. Istuessaan tuomiotaan Ukkonen luki itsensä lakimieheksi.

Hän on toiminut luvan saaneena oikeudenkäyntiavustajana vuodesta 2014. Ammattiryhmän toiminta on laissa säädeltyä, luvanvaraista ja sitä valvoo oikeudenkäyntiavustajalautakunta.

"Muu ilmeinen sopimattomuus"

Oikeudenkäyntiavustajalautakunta päätti perua Ukkosen luvan lokakuussa 2020 keskusrikospoliisin aloitteesta. Ukkonen valitti päätöksestä hovioikeuteen, joka oli oikeudenkäyntiavustajalautakunnan kanssa yhtä mieltä siitä, että rikollisjärjestön jäsen ei voi toimia tehtävässä.

Ukkonen on prosessin aikana painottanut, että hän on toiminut avustajana moitteettomasti. Päätöksenteossa ei ole kyseenalaistettu tätä väitettä, vaan luvan peruminen johtuu "muusta ilmeisestä sopimattomuudesta".

Avustajat ovat osa oikeudenhoitojärjestelmää ja hovioikeuden mukaan heidän on oltava rippumattomia sellaisista vaikutteista, jotka voivat haitata heidän kykyään valvoa asiakkaan etua.

Lue myös:

    Uusimmat