Helvetin enkelien jäsen toimi vuosia oikeudenkäyntiavustajana jengioikeudenkäynneissä – menetti lupansa

Oikeudenkäyntiavustajalautakunta määräsi Ilkka Ukkosen luvan peruutettavaksi syksyllä 2020.

Helsingin hovioikeus katsoi Helvetin enkelien jäsenen olevan sopimaton toimimaan luvan saaneena oikeudenkäyntiavustajana. Hovi katsoi oikeudenkäyntiavustajalautakunnan tavoin, että rikollisryhmän jäsenyys oli riittävä syy perua toimilupa.

Hovin mukaan oikeudenkäyntiavustajien rooli edellyttää heidän olevan riippumattomia sellaisista ulkoisista vaikutteista, jotka voivat haitata heidän kykyään valvoa täysipainoisesti asiakkaansa etua sekä säilyttää riippumattomuutensa toiminnassaan.

Lautakunnan tavoin myös hovioikeus katsoo Helvetin enkeleitä pidettävän järjestäytyneenä rikollisryhmänä. Oikeudenkäyntiavustajana toimineen Ilkka Ukkosen toimintaan ei kuitenkaan hovioikeudenkaan mukaan ole kohdistunut moitteita.

Hovi katsoi, että Helvetin enkelien jäsenyys ja oikeudenkäyntiavustajana toimiminen eivät ole yhteensovitettavissa.

–  Yhdistyksen jäsenyys ilmensi sitoutumista sen arvomaailmaan. Yhdistyksen toiminnasta esitetty selvitys huomioon ottaen sen jäsenyys voi vaarantaa oikeudenkäyntiavustajan kyvyn asianmukaisesti täyttää velvollisuutensa, perustelee hovioikeus tuomiotaan siitä torstaina annetussa tiedotteessa.

Rikospaikka: 1990-luvun jengisota – haaveena Helvetin enkelit 6:48

Lautakunta: Kerhojäsenyys horjuttaa luottamusta

Oikeudenkäyntiavustajalautakunta peruutti Ukkosen luvan syksyllä 2020. Lautakunta totesi tuolloin, että Helvetin enkelit on järjestäytynyt rikollisryhmä. Lautakunnan mukaan se, että ryhmään kuuluu oikeudenkäyntiavustaja, horjuttaa vakavasti yleisön luottamusta oikeudenkäyntiavustajia kohtaan sekä murtaa koko oikeusjärjestelmän uskottavuutta ja riippumattomuutta.

Lautakunta ei väittänyt, että Ukkosen riippumattomuus olisi vaarantunut yksittäisissä hänen hoitamissaan asioissa. Lautakunta sanoi tuolloin, että riippumattomuutta on kuitenkin arvioitava yleisellä tasolla.

Hovin mukaan luvan peruuttaminen ei ollut kohtuutonta eikä lautakunnan ratkaisu myöskään loukannut perus- ja ihmisoikeuksia.

50-vuotias Ukkonen on ollut luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja vuodesta 2014. Ukkosen tie oikeussaleihin puolustajan paikalle on ollut epätavallinen: hän on itse istunut vankilassa taposta ammuttuaan Bandidos-jengiläisen Helsingin Hietalahdessa keskellä vilkasliikenteistä katua keväällä 1996. Veriteko liittyi oikeuden mukaan moottoripyöräkerhojen välienselvittelyyn.

Oikeudenkäyntiavustajalautakunta sai ilmoituksen Ukkosen Helvetin enkelit -jäsenyydestä syksyllä 2020 keskusrikospoliisilta, joka luokittelee Helvetin enkelit järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi.

STT on jutuissaan kertonut Ukkosen taustasta, koska se liittyy oikeudenkäynteihin, joissa hän on toiminut avustajana. Ukkonen on esimerkiksi edustanut rikollisryhmä United Brotherhoodia sen lakkauttamista koskeneissa oikeudenkäynneissä sekä puolustanut ryhmän johtajaa tämän talous- ja huumausainerikosoikeudenkäynneissä.

Lue myös:

    Uusimmat