Helvetin enkeli Ilkka Ukkosen oikeusavustajan lupa peruttiin – vaatii sitä takaisin: Tuomittiin aikanaan Bandidos-jengiläisen taposta

Rikospaikka: 1990-luvun jengisota – Väkivallan värit 9:46
Rikospaikka-ohjelma kävi jengisota-sarjassaan yksityiskohtaisesti läpi Ukkosen tekemän tapon kulun. Hän sai teosta pitkän tuomion, Suomen Helvetin enkelit taas täysjäsenyyden kansainvälisessä moottoripyöräjengissä.

Helsingin hovioikeudessa käsitellään parhaillaan Helvetin enkeli -taustaisen oikeusavustaja Ilkka Ukkosen lupaa toimia oikeudenkäynneissä avustajana. Miehen lupa on viime lokakuussa peruutettu oikeudenkäyntiavustajalautakunnassa, mutta hän on valittanut asiasta hoviin.

Lautakunta on määrännyt oman päätöksensä salassa pidettäväksi. Hoviin lupansa peruuttamisesta valittanut Ilkka Ukkonen on niin ikään vaatinut oikeusasiakirjojen salaamista. Hän on perustellut vaatimustaan sillä, että hän ei ole mainitun järjestön jäsen julkisesti.

Hovioikeus linjasi keskiviikkona, että asian oikeudenkäyntiasiakirjat ovat pääosin julkisia. Varsinaisen lupa-asian käsittelyn jatkumisesta ei ole tarkempaa tietoa.

– Ukkosen jäsenyys lautakunnan päätöksessä mainitussa yhdistyksessä on tieto, joka voi lähtökohtaisesti olla yksityiselämän suojan piirissä. Kyseisellä tiedolla on kuitenkin olennainen merkitys arvioitaessa oikeudenkäynnin kohteena olevaa kysymystä hänen sopivuudestaan oikeudenkäyntiasiamiehen tehtävään, päätöksessä sanotaan.

Oikeuskansleri: Luvan perumista ei ole syytä kumota

Oikeuskansleri on tammikuussa antanut hovioikeudelle lausuman, jossa se katsoo, ettei luvan peruuttamista koskevan lautakunnan päätöksen kumoamiselle ole syytä. Lupa-asian käsittelyn jatkumisesta hovissa ei ole tarkempaa tietoa.

Hovioikeuden päätöksestä voi vielä valittaa, joten oikeudenkäyntiasiakirjat eivät vielä tule julkiseksi. Päätös voidaan panna täytäntöön vasta, kun se on lainvoimainen. STT ei keskiviikkona tavoittanut Ukkosta.

Ukkosen Helvetin enkeli -taustasta on kerrottu useissa uutisissa muun muassa siksi, koska se liittyy oikeudenkäynteihin, joissa hän on toiminut avustajana. Ukkonen on esimerkiksi edustanut United Brotherhoodia sen lakkauttamista koskeneessa oikeudenkäynnissä sekä puolustanut United Brotherhoodin johtajaa tämän talous- ja huumausainerikosoikeudenkäynnissä.

Ukkonen sai itse tuomion taposta ja tapon yrityksestä 1990-luvulla ammuttuaan Bandidos-jengiläisen Helsingissä. Lisäksi United Brotherhoodin ja Helvetin enkeleiden läheisistä väleistä on useita tietoja.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus julisti helmikuussa rikollisryhmä United Brotherhoodin (UB) lakkautetuksi. Päätös ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat