Mainos

Korkein oikeus: Epäilty venäläishakkeri voidaan luovuttaa Suomesta Yhdysvaltoihin

Venäläistä Maxim Senakhia vastaan on nostettu Yhdysvalloissa syyte tietokonepetoksista ja väärinkäytöksistä. Hänen on epäilty tienanneen haittaohjelmilla miljoonia dollareita.

Korkein oikeus puoltaa Maxim Senakhin luovuttamista Yhdysvaltoihin. Senakh otettiin kiinni Suomen ja Venäjän rajalla viime elokuussa, ja Yhdysvallat on pyytänyt hänen luovuttamistaan.

KKO:n lausunnon mukaan tutkinnassa ei ole tullut ilmi mitään esteitä Senakhin luovuttamiselle eikä luovuttamisesta kieltäytymiseen ole perusteita. Yksi viidestä asiasta päättäneistä oikeusneuvoksista oli eri mieltä päätöksestä.

Haittaohjelmilla taloudellista hyötyä

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Senakhin epäillään ujuttaneen haittaohjelmia eri puolilla maailmaa sijaitseville palvelimille. Ohjelmien avulla olisi saatu jopa miljoonien eurojen rikoshyöty.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi Senakhin kiinniottoa ja mahdollista luovutusta tuoreeltaan elokuussa.

– Nämä ovat aika normaaliprosesseja kuitenkin. Näissä on selvät säännökset miten toimitaan. Ne perustuvat sopimuksiin. En usko että tässä on nyt mistään erityistapauksesta kysymys, Sipilä sanoi tuolloin MTV:lle.

Senakh otettiin kiinni Nuijamaan raja-asemalla Yhdysvaltain viranomaisten pyynnöstä. Hän on odottanut luovutuspyynnön käsittelyä Vantaan vankilassa.

Lopullisen päätöksen luovuttamisesta tekee oikeusministeriö KKO:n lausunnon pohjalta. Päätös venynee ensi vuoden puolelle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.