Suomesta luovutettava venäläismies valittaa - Yhdysvalloissa uhkaa sadan vuoden tuomio

Suomessa säilöön otettu venäläismies, tietokonerikoksista syytetty Maksim Senakh on päätetty luovuttaa Yhdysvaltoihin. Senakh on kuitenkin aikeissa valittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, mikä saattaa lykätä päätöksen toimeenpanoa.

Suomen oikeusministeriö ilmoitti tänään Yhdysvaltoihin, että se luovuttaa venäläisen Maksim Senakhin Yhdysvaltoihin. Pidätysmääräys perustuu liittovaltion suuren valamiehistön päätökseen asettaa Senakh syytteeseen yhdestätoista rikoksesta, joihin lukeutuu salaliitto ja useita tietokonerikoksia ja -petoksia.

Kaiken kaikkiaan Senkhin syytetään anastaneen erilaisten haittaohjelmien avulla satoja tuhansia tai jopa miljoonia dollareita.


Yhdysvalloissa Senakh siirretään todennäköisesti Minnesotaan, missä rikoksia on tutkittu. Periaatteessa Yhdysvalloilla on nyt 30 päivää aikaa tulla hakemaan hänet. 

Suomen KRP ja Yhdysvaltain US Marshall Service sopivat kuljetuksesta keskenään. Todennäköisesti matka voisi tapahtua tavallisella reittilennolla.

2:03

"Täysin kohtuuton tuomio Suomeen verrattuna"

Asia voi vielä mutkistua sillä hän aikoo valittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

- Senakh on tietysti hyvin pettynyt tästä päätöksestä ja hän pyrkii myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kautta tähän asiaan vaikuttamaan, kertoo varatuomari Kustaa M. Tamminen lakiasiaintoimisto NordLexistä.

- Euroopan ihmisoikeustu


aa täytäntöönpanokieltopäätöksen. Se ei voi antaa sitä itse asiassa suoraan, mutta totta kai Suomen viranomaiset noudattaa sitä jos ihmisoikeustuomioistuin ottaa tähän kielteisen kannan. Tämä asia on vasta tekeillä ja lähiaikoina lähdössä, Tamminen kuvailee.

Yksi keskeinen syy siihen, että Senakh yrittää estää luovutuksen, on se että Yhdysvalloissa langetetaan tällaisista rikoksista erittäin kovia tuomioita.

- Yhdysvalloissa Senakhia saattaa näistä väitetyistä teoista, syytteiden mukaan seurata jopa yli sadan vuoden vankeusrangaistus. Eli sehän on täysin kohtuutonta verrattuna siihen mitä Suomessa voitaisiin tällaisista teoista maksimissaan tuomita.

Yleisin luovutusten kohdemaa on Venäjä

Suomen oikeusministeriöstä kukaan ei halunnut antaa aiheesta haastattelua, mutta taustaksi kerrottiin että kyseessä on kaikesta huolimatta varsin tavallinen oikeusviranomaisten yhteistyö.

Luovutuksia Suomesta EU:n ulkopuolelle tehdään keskimäärin kymmenkunta vuodessa. Yleisin näiden luovutusten kohdemaa on Venäjä.

Mainos

Lisää aiheesta

    Suosituimmat videot

    Uusimmat

     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.