Mainos

Korkeimman oikeuden uudesta tuomarista poliittinen myrsky USA:ssa

Korkeimman oikeuden tuomarin Antonin Scalian seuraajasta on virinnyt poliittinen taisto Yhdysvalloissa. Yhdeksänjäsenisen korkeimman oikeuden konservatiivisiipeen kuulunut Scalia kuoli eilen 79-vuotiaana.

Korkeimman oikeuden tuomarit nimittää presidentti, mutta valinnalle pitää saada senaatin hyväksyntä. Senaatin republikaanienemmistö kiirehti ilmoittamaan, että Scalian seuraajan nimitys pitäisi jättää marraskuussa valittavalle uudelle presidentille.

Republikaanit pelkäävät, että presidentti Barack Obama yrittäisi nostaa tehtävään liberaalin tuomarin, mikä muuttaisi korkeimman oikeuden ideologista tasapainoa.

Ennen Scalian kuolemaa konservatiivit olivat tuomaristossa 5-4-enemmistössä.

– Amerikkalaisilla tulee olla mahdollisuus vaikuttaa seuraavan korkeimman oikeuden tuomarin valintaan. Siksi paikkaa ei tule täyttää ennen kuin seuraava presidentti on valittu, sanoi senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell.

Obama aikoo esittää seuraajaa 

Republikaanien vastustuksesta huolimatta Obama aikoo esittää seuraajaa Scalialle. Hän korosti, että senaatti on velvoitettu käsittelemään hänen ehdokkaansa asian reilusti ja viivyttelemättä. 

– Aion täyttää perustuslaillisen velvoitteeni nimittää seuraaja ajallaan. Otan nämä velvoitteeni vakavasti, ja niin kaikkien pitäisi tehdä. Ne ovat puoluepolitiikkaa suurempia, tässä on kyse demokratiastamme, Obama sanoi.

Myös senaatin demokraattien johtaja Larry Reid muistutti, että senaatilla on velvollisuus täyttää Scalian paikka viivyttelemättä.

– Korkeimman oikeuden käsittelyssä on niin paljon tärkeitä asioita, että senaatilla on velvollisuus täyttää tyhjät paikat mahdollisimman nopeasti. Olisi ennennäkemätöntä viimeaikaisessa historiassa, että korkeimmassa oikeudessa oli paikka tyhjillään vuoden ajan, Reid sanoi.

Yhdysvalloissa valitaan seuraava presidentti marraskuussa, ja virkavalansa hän vannoo tammikuussa.

Trump kehotti lykkäämään valintaa 

Kiista tuomarinimityksestä nousi esiin myös republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivien tv-väittelyssä. Kärkinimi Donald Trump kehotti republikaaneja lykkäämään uuden tuomarin nimittämistä vaalien yli. 

Samaa ehti jo aiemmin vaatia toinen republikaaniehdokas Ted Cruz.

– Tuomari Scalia oli amerikkalainen sankari. Olemme velkaa hänelle ja kansakunnalle sen, että senaatti varmistaa, että hänen seuraajansa nimeää tuleva presidentti, Cruz tviittasi.

Korkeimmalla oikeudella on Yhdysvalloissa paljon valtaa. Sen päätökset perustuslaillisissa kiistoissa ovat lopullisia. Sillä on monesti ollut myös merkittävä rooli Yhdysvaltojen politiikassa.

Obaman kaudella oikeus on arvioinut useita presidentin määräyksiä, joilla Obama on pyrkinyt ajamaan läpi uudistuksia republikaanienemmistöisen kongressin vastustuksesta huolimatta.

Korkein oikeus teki viimeisimmän merkittävän päätöksen aiemmin tällä viikolla, kun se laittoi Obaman ilmastosuunnitelman jäihin, koska siitä oli nostettu oikeusjuttu alemmassa tuomioistuimessa.

Pisin ura korkeimmassa oikeudessa 

Scalia oli pisimpään oikeudessa istunut tuomari: presidentti Ronald Reagan nimitti hänet tehtävään vuonna 1986. Hänet tunnettiin korkeimman oikeuden konservatiivituomareista jyrkimpänä. 

Amerikkalaismedian mukaan Scalia kuoli nukkuessaan. Aiemmin hän oli valitellut huonoa oloa ystävilleen. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.