Mainos

Korkeakoulujen pääsykokeiden valmennuskursseille jopa pääsykokeita

Korkeakoulujen pääsykokeiden valmennuskursseista on tullut lähes välttämättömiä opiskelupaikan saamiseksi.

Parhaimmille kursseille jopa jonotetaan. Esimerkiksi tänään aamupäivällä jonoa alkoi kertyä Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan ainejärjestön järjestämille kursseille. Ilmoittautumisia aletaan ottaa vastaan huomisaamuna.

- Haluan päästä opiskelemaan oikeustieteelliseen ja haluan nimenomaan tehokurssille, jotta mahdollisuudet sisäänpääsyyn olisivat hyvät, kertoo jonoon leiriytynyt Anna Linho.

- Tiettyjen tehokurssien paikat viedään käsistä, mutta kaikki pääsevät jollekin kurssille, vakuuttaa vastaava kurssipäällikkö Erkko Meri Pykälä ry:stä.

Hintahaitari sadosta aina tuhansiin euroihin

Ainejärjestöjen järjestämä kurssitus on kohtuuhintaista, muutamasta sadasta eurosta vähän yli tuhanteen euroon. Yksityiset järjestäjät ovat yleensä kalliimpia.

Korkeakoulujen pääsykokeiden valmennuskursseista on tullut yli kymmenen miljoonan euron liiketoimintaa.

Jotkut kurssittajat järjestävät jopa pääsykokeita kursseille, koska kysyntä on niin kovaa.

Suosituimpien alojen hakijat ovat valmiita maksamaan yli viisi tuhatta euroa kurssipaikastaan.

- Rahat näistä yli viiden tuhannen euron kursseista saa takaisin, jos ei saa opiskelupaikkaa, kertoo Valmennuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Nousiainen.

Toteutuuko tasa-arvo?

Valmennuskurssit ovat ilmeisen tarpeellisia. Esimerkiksi kauppakorkeaan, lääketieteelliseen ja oikeustieteelliseen päässeistä suurin osa on käynyt pääsykokeita varten jonkin kurssin.

Vallitseva tilanne harmittaa niin hakijoita kuin opiskelijoiden etujärjestöä.

- Mielestäni tässä on rahalla liian suuri merkitys, että pääseekö sisään vai ei, minun mielestäni se on vähän väärin, arvostelee oikeustieteellisen valmennuskurssijonon yöhön valmistautuva Ben Laslo.

- Valmennuskurssit on ongelmallinen osa tätä järjestelmää, me lähtökohtaisesti nähdään niin että tämän tulisi toimia sillä tavalla, että toisella asteelta jokainen saa eväät korkeakoulutukseen, pohtii Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Marina Lampinen.

Valmennuskurssien järjestäjät uskovat, että jos hakujärjestelmän painopiste olisi lukiotodistuksessa, niin valmennuksen asiakaskunta löytyisi lukiolaisista. Ja miljoonien liiketoiminta jatkuisi.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.