Yhä useampi oppilaitos ottaa opiskelijoita sisään ilman pääsykokeita – "Ylioppilastodistus ennustaa myöhempää menestystä"

Yhä useampi oppilaitos ottaa opiskelijoita sisään ilman pääsykokeita 1:47

Yhä useammalle alalle voi päästä opiskelemaan pelkän ylioppilastutkinnon perusteella. Opetushallituksen mukaan malli on leviämässä myös ammattikorkeakoulujen puolelle. Meneillään oleva kehitys nostaa ylioppilastutkinnon arvoa.

Tänä keväänä ensimmäistä kertaa ylioppilastutkinnon perusteella voi päästä opiskelemaan myös kauppatieteitä eri puolilla Suomea. 

– On tehty tutkimusta ja havaittu, että nimenomaan ylioppilastodistus ennustaa ja korreloi sen myöhemmän opintomenestyksen kanssa ja se oli semmoinen sykäys lähteä tutkimaan tätä vaihtoehtoa, kertoo Aalto-yliopiston oppimispalveluiden päällikkö Eija Zitting.

Nyt viidennes suoraan sisään – jatkossa enemmän

Syksyn uusista Aalto-yliopiston kauppatieteen opiskelijoista joka viides pääsee sisään suoraan ylioppilastutkinnon perusteella. Määrää on tarkoitus nostaa ensi vuonna. 

– Jo nyt yhteisvalintaryhmässä on käyty keskustelua, että se osuus merkittävästi nousee jo ensi vuonna, Zitting sanoo.

Ilman kokeita sisään on ollut käytössä jo pidempään teknillis- ja luonnontieteellisillä aloilla. Opetushallituksen mukaan malli on leviämässä myös ammattikorkeakoulujen puolelle – tekniikan, liiketalouden ja luonnonvara-alojen osalta.

Yhteiskuntatieteisiin laajemmin?

Nyt on siis kauppatieteiden vuoro, mutta mihin muihin aloihin malli sopisi?

– Miettisin muita humanistisia aloja – ehkä yhteiskuntatieteitä laajemmin, ehdottaa Zitting.

Jo nyt lukion ainevalinnoilla on iso vaikutus jatko-opintopaikan saamiseen. Selkein yhteys on pitkällä matematiikalla – sen kirjoittaneista noin 90 prosenttia pääsee yliopistoon, kertoo Oulun yliopistossa tehty tutkimus. Sama pätee kemian ja fysiikan kirjoittajiin. 

Pääsykokeista ei ole kuitenkaan tarkoitus luopua.

– Mahdollisuus on oltava myös niillä opiskelijoilla, joilla lukio ei ole mennyt ihan tavoitellulla tavalla.

Lukion ainevalinnoilla iso vaikutus jatko-opintopaikaan 1:17

Lue myös:

    Uusimmat