Korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa kalojen bakteeritautia havaittu kahdella sisävesialueella

Tauti ei ole ihmiselle vaarallinen.

Yersinioosiksi kutsuttua vakavaa kalojen bakteeritautia on todettu kahdella sisävesialueella, Ruokavirasto kertoo.

Bakteeria on todettu kesän ja alkusyksyn aikana kahdella eri kalanviljelylaitoksella Iijoen ja Oulujoen vesistöalueilla.

Ruokaviraston mukaan biotyypin 2 yersinia ruckeri on vakava, korkeaakin kuolleisuutta aiheuttava kalatautibakteeri. Ihmiselle tauti ei ole vaarallinen.

Tähän mennessä bakteeria on todettu Suomen sisävesialueella vain kerran vuonna 2020 Kymijoen vesistössä. Sitä ennen biotyypin 2 aiheuttamaa yersinioosia oli esiintynyt Suomessa ainoastaan merialueilla, pääosin Saaristomerellä ja Ahvenanmaalla.

Tautia todettiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 2007, ja se on todennäköisesti levinnyt suomalaiseen kalanviljelyyn elävän kalan tuonnin mukana. Nyt todettujen uusien tartuntojen alkuperä on tuntematon.

Yersinia ruckeri -bakteerin aiheuttama tauti on maailmanlaajuisesti yleinen viljeltävillä kaloilla. Sitä on diagnosoitu lukuisista eri kalalajeista sekä makeassa että merivedessä.

Yleisinfektiona yersinioosi on krooninen tauti, joka aiheuttaa kaloissa jatkuvaa matalaa kuolleisuutta. Tauti voi puhjeta, jos kroonisesti sairaat kalat stressaantuvat esimerkiksi käsittelyjen, veden korkean lämpötilan tai veden huonon laadun seurauksena.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja