Mainos

Konservatiiveilta esitys EU:n perustuslaiksi

Euroopan parlamentin konservatiivit ovat valmistelleet oman esityksen EU:n perustuslaiksi. Sen mukaan unioni luopuisi puolen vuoden puheenjohtajakierrosta ja parlamentti valitsi komission puheenjohtajan.

Konservatiivien esitys on pitkälti saksalaisen Elmar Brokin valmistelema. Apunaan hänellä on ollut lakiasiantuntija. Brok on parlamentin EPP-ryhmän delegaation johtaja EU:n konventissa, joka valmistelee ehdotuksia unionin tulevaisuudesta.

Yli satasivuinen teksti ei kuitenkaan edusta kaikkien EPP-ryhmäläisten näkemyksiä. Ehdotusta pidetään "liian akateemisena" ja "liian saksalaisena", EU Observer kirjoittaa. Italialaiset ja espanjalaiset katsovat sen jäljittelevän liikaa saksalaista hallintomallia.

Ajatus, jonka mukaan parlamentti nimeäisi EU:n komission puheenjohtajan, tulee kohtaamaan rajua vastusta. Unionin maittain kiertävän puheenjohtajuuden lopettamisesta moni on samaa mieltä. Korvaavasta tavasta vallitsee kuitenkin erilaisia näkemyksiä. Parlamentin sosialistit ovat ärsyyntyneet konservatiivien aloitteesta. Sosialistit katsovat, että ehdotuksen tekeminen kuuluu koko EU:n konventille, ei yksittäisille ryhmille. Sosialisteilta ei kuitenkaan ole tulossa omaa luonnosta perustuslaista.

Konventin ranskalainen puheenjohtaja Valery Giscard d'Estaing ilmoitti aiemmin kesällä, että ensimmäinen luonnos perustuslain rungoksi julkistetaan lokakuun puolivälissä. Sen valmistelee konventin puheenjohtajisto. Perustuslain on määrä olla keskeinen elementti, kun konventti jättää ensi vuonna jäsenmaille ehdotuksen EU:n uudistamisesta.

Konventti on yli satajäseninen neuvottelukunta, joka valmistelee esitystä EU:n rakenteiden muuttamiseksi. Nykyinen tapa tehdä päätöksiä ei toimi, kun unioniin liittyy lähivuosina kymmenen uutta valtiota.

Elmar Brok julkistaa perustuslain luonnoksen ensi viikolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.