Konkaripoliitikko Mauri Pekkarinen ei enää pyri europarlamenttiin – Suomen euroedustajiin tulossa runsaasti vaihdoksia

Keskustan konkaripoliitikko Mauri Pekkarinen (kesk.) jättää europarlamentin ensi kesänä. Muitakin luopujia on, joten puolueet etsivät nyt kuumeisesti ehdokkaita ensi kesäkuun EU-vaaleihin. Keskustan ehdokasspekulaatioissa esillä ovat muun muassa kansanedustajat Katri Kulmuni (kesk.) ja Mika Lintilä (kesk.).

Mauri Pekkarinen on valittu eduskuntaan kymmenen kertaa. Neljänkymmenen kansanedustajavuoden jälkeen seurasi viiden vuoden pesti EU:n parlamentissa, joka päättyy ensi kesänä.

Tänään 76-vuotias Pekkarinen ilmoitti, ettei aio hakea jatkokaudelle. Pekkarisen mukaan päätös ei ollut helppo, mutta nyt se on tehty.

– Asetun perheen pariin. Aktiiviseksi kotona ja sen ulkopuolella. Kirjoitan ja katson uteliaana, mitä muuta voisi vielä olla edessä. Kaikissa oloissa hoidan tämän kauden loppuun täydellä voimalla, totesi Pekkarinen.

Keskustan toinen europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk.) on ilmoittanut pyrkivänsä jatkokaudelle. Keskustan ehdokasspekulaatioissa on pyöritelty myös kansanedustaja Katrin Kulmunin ja kansanedustaja Mika Lintilän nimiä. Kumpikaan ei ole vielä ilmaissut halukkuuttaan ehdokkaaksi.

Ehdokkaat vielä hakusessa, mutta eurovaaleja jo valmistellaan

Vaikka presidentinvaalit ovat vielä käymättä, niin puolueiden pitää varautua jo myös ensi kesän eurovaaleihin. Esimerkiksi SDP nimeää osan eurovaaliehdokkaistaan jo marraskuussa.

Nykyisistä euroedustajista Eero Heinäluoma (sd.) vielä harkitsee ehdokkuuttaan. Miapetra Kumpula-Natri (sd.) sen sijaan ei aio pyrkiä jatkokaudelle. Uusia ehdokkaita haetaan muun muassa nykyisten kansanedustajien joukosta.

Myös nykyisen EU-komissaari Jutta Urpilaisen (sd.) ehdokkuutta on väläytelty. Urpilainen nimetään marraskuussa mitä ilmeisimmin SDP:n presidenttiehdokkaaksi, mutta Urpilaisen valintaa presidentiksi ei pidetä todennäköisenä. Urpilaisen halukkuutta pyrkiä europarlamentaarikoksi komissaarin tehtävän presidenttiehdokkuuden jälkeen ei kuitenkaan tiedetä.

Vihreissä presidenttikisakin vaikuttaa euroehdokkaisiin

Vihreiden euroedustajista Ville Niinistö (vihr.) pyrkinee uusimaan pestinsä. Heidi Hautalan (vihr.) aikeita ei vielä tiedetä.

Nykyedustajista Alviina Alametsä (vihr.) on presidenttiehdokas Pekka Haaviston (vihr.) varakansanedustaja Helsingistä, joten presidentinvaalin tulos vaikuttanee hänen harkintaansa jatkokaudelle pyrkimisestä.

Kokoomuksessa yksi varma luopuja

Kokoomuksen europarlamentaarikoista Petri Sarvamaa (kok.) siirtyy EU:n tilintarkastustuomioistuimeen, joten hän ei pyri jatkokaudelle.

Henna Virkkunen (kok.) aikoo asettua udelleen ehdolle ja todennäköisesti myös Sirpa Pietikäinen (kok.).

Myös kokoomuksessa etsitään jo taustalla nimekkäitä ja sopivia eurovaaliehdokkaita, vaikka päähuomio onkin toistaiseksi Alexander Stubbin (kok.) presidentinvaalikampanjassa.

Suomen eurokansanedustajien määrä nousee seuraavalla kaudella yhdellä eli viiteentoista edustajaan. Ainakin kokoomus ja SDP tavoittelevat tosimielellä lisäpaikkaa EU-parlamenttiin, joten vaaleihin pyritään saamaan mahdollisimman hyvä ehdokasvalikoima.

Mitä tekee perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen?

Perussuomalaisten nykyiset euroedustajat ovat Teuvo Hakkarainen (ps.) ja Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.).

Värikkäistä tempauksistaan tunnettu Hakkarainen julisti perussuomalaisten kesän puoluekokouksessa pyrkivänsä EU-parlamenttiin mersun takalasista lainatulla iskulauseella ”maailma tarvitsee esikuvia”. Tosin tiedossa ei ole, oliko Hakkarainen täysin tosissaan.

Ruohonen -Lerner nousi parlamenttiin varasijalta, kun Laura Huhtasaari (ps.) valittiin viime keväänä eduskuntaan kesken europarlamenttikauden. Vielä ei tiedetä, aikovatko Huhtasaari tai Ruohonen-Lerner yrittää paluuta euroedustajiksi.

Vasemmistoliitossa ja RKP:ssä mietintämyssyt päässä

Vasemmistoliiton nykyisen euroedustajan Silvia Modigin (vas.) jatkohaluista ei ole julkista tietoa. Kansanedustaja Merja Kyllöstä (vas.) on puolueen piirissä pyydetty ehdolle, ja tiettävästi hän harkitsee eurovaaliehdokkuutta.

Spekulaatioissa on väläytelty myös puolueen puheenjohtajan Li Anderssonin (vas.) nimeä. Andersson on kuitenkin juuri nyt puolueen presidenttiehdokas, joten varma vastaus hänen eurovaalikiinnostukseensa saadaan Jutta Urpilaisen tavoin vasta presidentinvaalien jälkeen.

Presidentinvaaleissa Olli Rehniä (kesk.) tukeva RKP:n euroedustaja Nils Torvalds (rkp.) ei aio asettua ehdolle enää ensi kesän EU-vaaleissa. Myöskään RKP:n ehdokassuunnitelmista ei ole julkisuuteen juuri tietoja tihkunut, mutta ainakin kansanedustaja Eva Biaudetin (rkp.) nimi on ollut esillä.

 

Lue myös:

    Uusimmat