Mainos

Kommentti: Vuoden paras elokuva? Three Billboards Outside Ebbing, Missouri on sysimusta komedia, joka menee ihon alle

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri kilpailee parhaan elokuvan palkinnosta maaliskuun alussa juhlittavassa Oscar-gaalassa.

Martin McDonagh’n ohjaama ja käsikirjoittama Three Billboards Outside Ebbing, Missouri kertoo Mildred Hayesistä (Frances McDormand), joka vaatii paikalliselta poliisilta terävämpiä toimia tyttärensä murhan selvittämiseen. Elokuvan nimi ja juoni kietoutuvat kolmen valtavan tienvarsimainoksen ympärille, jotka Hayes vuokraa nostaakseen tyttärensä kohtalon kaikkien huulille.

Mustaksi komediaelokuvaksi kuvailtu teos pokkasi Oscar-gaalassa peräti seitsemän ehdokkuutta ja se menestyi mainiosti myös Golden Globeissa sekä Screen Actors Guild -gaalassa. Eikä suotta. 

Parasta elokuvassa ovat loppuun saakka viimeistellyt hahmot. Harvoin näkee elokuvaa, jossa on mietitty näin tarkasti pienenkin sivuroolin tarina, ulosanti ja persoona. Lipevällä mainosmiehellä, juntilla poliisilla ja tienvarsimainoksia kiinnittävällä duunarilla on kaikilla oma paikkansa tarinassa.

Yksikään heistä ei ole läpeensä paha, eikä kukaan ole myöskään kauttaaltaan pidettävä. Hyväkin tyyppi tekee kamalia ratkaisuja ja inhottava rasisti kasvaa ihmisenä. Hahmojen ristiriitaisuus haastaa katsojaa juuri sopivalla tavalla, kun juonessa ei kummemmin kikkailla.

Elokuvassa pääroolia näyttelevä Frances McDormand pokkasi roolistaan parhaan naispääosan Oscar-ehdokkuuden. McDormandin näyttelemä äiti on samaan aikaan vahva ja rikki, hauska ja täynnä raivoa. Äidin tuska menee ihon alle. Tarinan edetessä Hayes sortuu toinen toistaan hirveämpiin tekoihin, jotka tekevät hänen puolustamisestaan vaikeaa.

Niin ikään loistavat Woody Harrelsson ja Sam Rockwell kamppailevat Oscar-gaalassa toisiaan vastaan parhaasta miessivuosasta. Toisen näyttelemä poliisi on koko kaupungin rakastama ja toista vihataan syvästi, mutta kumpaakin kaihertaa yhtä lailla Mildred Hayesin tyttären kohtalo.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri saattaa olla vahvoilla parhaan elokuvan Oscar-kategoriassa, osittain ehkä siksi, että tänä vuonna palkinnon saajaksi ei ole ilmiselvää vaihtoehtoa. Huono valinta se ei silti olisi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.