Mainos

Kommentti: Valtio rauhoittelee Talvivaaran mahdollista ostajaa jo 60 miljoonalla

Talvivaaran ympärille pesiytyneillä vedonlyöjillä on kiirettä tämän kevään aikana. Mikä tulee ensin: katastrofaaliset kevättulvat saastevalumineen, kaivoksen hautaaminen valtion ongelmajätteeksi vai sen myyminen?

MTV:n uutisten tietojen mukaan Talvivaaran myynti on kuitenkin jo lähellä. Todennäköistä amerikkalaisostajaa, yh­dys­val­ta­laista ra­has­to­yh­tiö Qua­ker Fundsia rauhoiteltiin hallituksen lisäbudjetilla, josta 60 miljoonaa on luvattu ympäristövahinkojen hoitoon.


Talvivaara on ollut taas viime päivinä otsikoissa enemmän kuin tarpeeksi. Nyt kun tähän valtion syliin ajatuneeseen roskakasaan on päästy tutustumaan tarkemmin, paljastuu laiminlyöntejä ja tietoista väärinkäytösten peittelyä.

Elinkeinoministeriministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan kaivos oli enemmän rempallaan kuin kukaan osasi odottaa.

Meininki tuo mieleen entisen Neuvostoliiton.

MTV:n uutisten tietojen mukaan Talvivaaralle olisi kuitenkin löytymässä ostaja, jonka varalta hallitus osoitti lisäbudjetissaan Talvivaaran koskeviin järjestelyihin 97 miljoonaa euroa.

Ostajaja olisi näillä näkymin amerikkalainen sijoitusrahasto Quaker Funds, joka on arvostellut rankasti valtion toimintaa Talvivaaran myynnin yhteydessä. Muitakin kandittaateja on luonnollisesti käyty läpi, mutta esimerkiksi ruotsalainen Nordic Mines on kuuleman mukaan kunniasta kieltäytynyt, samoin belgialainen Nystar.

Nyt siis valtio haluaa rauhoitella tätä amerikkalaisostajaa lisäbudjetillaan.

Tarina menee tiettävästi niin, että mahdollisen ostajan - siis amerikkalaisten - kanssa on tehty sopimus, että valtio kattaa 60 miljoonalla kaivoksen ympäristövastuita. Loput 37 miljoonaa on varattu erilaisin järjestelyihin, ettei kaivos ole nurinniskoin ennen kuin uusi omistaja astuu puikkoihin.

Kuvio esiteltiin eduskunnan valtiovarainvaliokunnalle tiistaina.

Torstain Kauppalehdessä konkurssipesän julkisselvittäjä Jari Salminen sanoo, että kaivosyhtiö Talvivaara Sotkamon yritys- ja omistusjärjestelyt voivat ratketa odotettua nopeammin. Asiasta voidaan hänen mukaansa tiedottaa jo muutaman viikon sisällä.

Toivotaan.

Vaan niin tässä on toivottu ennenkin, monessakin asiassa. Ja petytty.

Timo Haapala

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja