Kiinalaistuottaja lähestyi Timo Vuorensolaa Facebookissa – luuli tarjousta vitsiksi

Kiina houkuttelee suomalaisia elokuvantekijöitä 9:57

Kolman Iron Sky -elokuva tehdään kokonaisuudessaan Kiinassa. Ohjaaja Timo Vuorensola kertoo, että luuli kiinalaistuottajan yhteistyötarjousta vitsiksi. 

Huomenta Suomessa keskusteliin tiistaiaamuna siitä, syrjäyttääkö Kiina Yhdysvallat elokuvamarkkinoiden kuninkaana.

Kiina-ilmiö näkyy Suomessa jo nyt, sillä esimerkiksi ohjaaja Renny Harlin muutti Penkingiin ja julkaisi hiljattain uransa menestyneimmän elokuvan Skiptracen. Elokuva oli avausviikonloppunaan Kiinan katsotuin ja tahkoi yli 100 miljoonan euron tulot muutamassa päivässä. 

Huomenta Suomen lähetyksessä Kiinan elokuvaboomista keskustelivat Iron Sky -elokuvien ohjaaja Timo Vuorensola ja EARS on Helsinki -festivaalin ohjelmapäällikkö Jani Joenniemi.

Vuorensolan mielestä kiinalaisten elokuvamarkkinoiden huima kasvu on täysin tervetullut asia.

Hän toteaa, että elokuvateollisuutta on rakennettu vuosikymmenien ajan yhdysvaltalaisen tyylin mukaan ja että kiinalaisessa elokuvakulttuurissa on suuria eroja länsimaiseen tyyliin verrattuna. 

– Siellä ei aikailla. Hommat etenevät tosi nopeasti ja se on yksi merkittävä kulttuurillinen ero verrattuna Eurooppaan ja Jenkkeihin, Vuorensola kertoo.

Vuorensola työstää parhaillaan kolmatta Iron Sky -elokuvaa. Elokuva tehdään kokonaan Kiinassa ja se on myös kiinankielinen.

Vuorensola kertoo, että kiinalaistuottaja löysi hänet perin yllättävää reittiä.

– Kaikki lähti siitä, että Facebookissa tuli viesti, jossa luki, että moi, olen tuottaja Kiinasta ja tehdäänkö elokuva. Naureskelin sille vain, että joopa joo, Vuorensola nauraa.

– Sitten hän jonkin ajan kuluttua soitti minulle, että ihan oikeasti, tehdäänkö elokuva. Silloin vasta tsekkasin jätkän ja hänhän oli tehnyt todella isoja juttuja.

Tämän jälkeen Vuorensola tiimeineen lähti Kiinaan tapaamaan tuottajaa ja pian alkoi tapahtua.

Katso Vuorensolan ja Joenniemen haastattelu kokonaisuudessaan jutun yläosasta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat