Kommentti: Tukilakot kuumentavat Postin työtaistelua – ensi maanantaista tulossa rajapyykki

3:20
Postin pitkään ja raskaaseen työkiistaan haetaan ratkaisua – MTV paikalla

Postin lakossa paineet alkavat kasautua neuvottelijoiden ja valtakunnansovittelijan niskaan. Ensi viikon maanantaista on tulossa selkeä rajapyykki, jota ennen sopu pitäisi löytyä, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Yhden yhtiön hankala kiista on laajentumassa yhä suuremmaksi työmarkkinakahakaksi ja suurta yleisöä koskettavat toimet ovat keskittymässä ensi maanantaihin.

Osapuolten jumittuneet neuvottelut lähtivät rullaamaan perjantaina, kun työnantajia edustava Palta myöntyi jatkamaan sovun hakemista Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n nykyisen sopimuksen palkkarakenteiden pohjalta.

Postilaisten omat työtaistelutoimet laajenevat ensi maanantaina kahdella viikolla. Tämä lakkorupeama alkaa näkyä jo joulupostin kulussa.

Tähän mennessä lakosta on ollut eniten harmia tuotteiden lähetyksissä kirjepostia käyttäville yrittäjille ja moni onkin siirtynyt käyttämään Matkahuollon, DHL:n tai PostNordin palveluita, ehkä pysyvästi. PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoi viime viikolla MTV Uutisille, että vuokratyövoiman käytön lisäksi omistajaohjausministeri Sirpa Paateron avustajakuntaa on varoitettu miten paljon lakon pitkittyminen vie pakettiasiakkaita Postin kilpailijoille.

Lakko ei ole vielä suuresti vaikeuttanut suuren yleisön elämää. Kirjeet ja laskut eivät kulje ja aikakauslehdet ovat jääneet jakamatta. Isompi pyörä lähtee kuitenkin pyörimään ensi maanantaina.

Jo ilmoitettujen tukitoimien lisäksi ensi maanantaina vaarassa on vuorokauden verran Helsingin seudun bussiliikenne. Hampaiden kiristelyä siis työmatkaliikenteeseen.

Merimies-Unionin toimet voivat myös vaikuttaa Silja Linen ja Viking Linen risteilymatkustajiin. Lisäksi Ilmailualan Unioni IAU laajentaa omia tukitoimiaan ja lentokentillä häiriöitä on luvassa maapalveluissa, tekniikassa, cateringissa, rahdissa ja lentoasemien turvatarkastuksissa.

Niinpä on odotettavissa, että valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala pyrkii antamaan sovintoesityksen heti kun se vain on järkevästi mahdollista.

Välihuomiona työmarkkinaosapuolilta voi vaatia säällisiä käytöstapoja valtakunnansovittelijaa kohtaan, vaikka tilanne on jo vaikea, eikä se ainakaan helpotu kun ensi keväänä mennään kohti kuntapuolen palkkaneuvotteluja. Merimies-Unionin Simo Zitting veti pohjat viime viikolla. Tympeää satamajätkän puhetta.

– Se sovittelijahan on onneton. En usko, että hän saa mitään koko jutussa aikaan. Täysin noviisi, amatööri. Ei siinä mitään tulekaan ennen kuin omistaja käyttää ääntään ja sanoo, että nyt loppuu tämä joutavanpäiväinen haihattelu, Zitting latasi.

Palkka-avausta odotellaan

Postin palkkakiistaa ja laajenevia tukitoimia seurataan tarkasti myös muissa neuvottelupöydissä. Päänavausta on odotettu jo reilun parin viikon ajan Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton palkkaneuvotteluista. Osapuolten mukaan edistymistä on tapahtunut ja toiveena olisi saada ratkaisu aikaan tällä viikolla.

Kello käy myös Etelärannassa. Teollisuusliiton ylityökielto on voimassa tämän viikon sunnuntaihin, mutta otteet voivat koventua, jos neuvottelut jumittuvat.

Tupot on kuopattu EK:n päätöksellä, mutta liittokierroksesta huolimatta koordinaatio näyttää toimivan. Työantajat ovat tuoneet pöytiin identtisiä ja kovia vaatimuksia. Kilpailukykysopimuksen 24 tunnin vuosityöajan lisäksi eri neuvottelupöydissä on pyörinyt ammattiliittojen jäsenmaksujen työnantajaperinnän lopettaminen, lomarahojen puolitus, työajan lisäykset ja lakko-oikeuden rajaaminen.

Näyttää että neuvotteluihin on kasattu paljon esityksiä, joiden läpimenoon edes työnantajat eivät usko. Mutta kun vaatii paljon, saa ehkä lopulta jotain läpi. Neuvottelulähteiden mukaan osa työntekijäliittoja pöyristyttäneistä vaatimuksista on jo vedetty pois, mutta on neuvotteluja, joissa tilanne on täysin jumissa.

Samaan aikaan Postin tilanne osoittaa, että työntekijäpuolella on vahvasti voimassa lupaus tukea muiden liittojen työtaistelutoimia ja luoda näin painetta kiistatilanteissa.

Myös tieto kipukohdista kulkee liitosta toiseen.

Vientialojen pöydässä pitäisi raivata tieltä kiista kiky-tunneista, jotta myös palkoista päästään puhumaan. Osapuolet ovat jo teknisesti pitkälle ja nopea ratkaisu on mahdollinen. Teknologiateollisuuden Minna Helle ja Teollisuusliiton Riku Aalto jatkavat omaa vääntöään huomenna iltapäivällä.

Talouden hyytyviä lukuja seuraava hallitus varmasti toivoo, että #HelleAalto saisi työllisyydenkin kannalta tärkeän päänavauksen tehtyä, mahdollisimman pian.

Jotain lämpöä marraskuuhun.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja