Kommentti: Ruuti palaa ja Postin työtaistelu saa yhä poliittisempia piirteitä – sekä työntekijät että Postin hallitus odottavat nyt valtio-omistajan väliintuloa henkeä pidellen

Ministeri Paatero väisteli toimittajien kysymykset 0:18
Katso videolta, miten ministeri Paatero karkasi toimittajilta eduskunnassa tänään.

Ruuti palaa ja Postin työtaistelu saa yhä poliittisempia piirteitä, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Postilakon kulisseissa käy tällä hetkellä kova kuhina. Huomenna Postin työntekijät kokoontuvat eduskuntatalon eteen mielenosoitukseen, jossa vaaditaan Postin nykyisen hallituksen erottamista.

Posti- ja logistiikka-alan Unionin puheenjohtaja Heidi Nieminen näyttää luottavan vahvasti, että valtio-omistaja saapuu ratsuväkenä avaamaan umpisolmuun ajautuneita palkkaneuvotteluita.

Nieminen sanoi iltapäivällä valtakunnansovittelijan toimistolla hämmästelevänsä tilannetta, jossa "palkansaajapuoluetta" edustava omistajaohjausministeri asettuisi työehtoja halventavan valtionyhtiön taakse. Kysymys on siis omistajaohjausministeri Sirpa Paaterosta (sdp).

– Toivon, meillä on sellainen omistaja, joka toteaa, että ihmisten työehtoja ei lähdetä valtionyhtiössä heikentämään tavalla, jolla Posti pyrkii nyt sitä tekemään, Nieminen sanoi.

Umpisolmuun mennyt tilanne koskee 700 pakettilajittelijaa, jotka siirtyivät Teollisuusliiton sopimuksen piiriin tämän kuun alussa. Tässä sopimuksessa työnantajapuolena on Medialiitto, ei siis Palta, joka käy parhaillaan neuvotteluja 9000 lakkolaisen palkoista. Paltan toimitusjohtajan Tuomas Aarron mukaan hän ei voi neuvotella toisen työnantajaliiton puolesta työehdoista.

PAU:n mukaan uusi sopimus heikentää palkkoja selvästi. Teollisuusliitto ja Medialiitto ovat sopineet, että uuteen työehtosopimukseen siirtyneet pakettilajittelijoiden palkat säilyvät kuitenkin entisellään vuoteen 2022 asti.

MTV Uutisten tietojen mukaan Postin johto on varmistanut omistajaohjausyksiköstä, ilmeisesti jopa kahteen kertaan Posti Palvelut Oy:n liikkeenluovutuksen ja siirron toisen työehtosopimuksen piiriin.

Heidän näkökulmastaan asia on sovittu ja selvä.

Ratkaisua odotetaan

Mutta paine on kova. Postin hallitus ja johto seuraavat tilannetta nyt tarkasti.

Mitä sitten voisi tapahtua? Valtio-omistaja voi halutessaan kutsua nopeasti ylimääräisen yhtiökokouksen koolle ja erottaa Postin nykyisen hallituksen. Omistajaa ei myöskään sido sama velvollisuus yhtiön edusta kuin hallitusta ja niinpä omistajaohjausministeri voisi myös perua päätöksen 700 pakettilajittelijan siirrosta.

Paatero voi siis halutessaan kävellä omistajaohjausyksikön virkamiesten ja Postin hallituksen yli.

Yhtiössä pohditaankin vielä tänään työtaistelutilannetta. Posti valmistautuu myös siihen, että omistaja tekisi oman ratkaisunsa lähiaikoina. Linjat ovat olleet kuumana ja Postin johdolle on soiteltu sekä Paateron että pääministeri Antti Rinteen esikunnasta.

Puuttuuko siis omistaja jollakin tavalla ongelmaan vai yritetäänkö asia hoitaa kulisseissa ilman että SDP sotkeutuisi julkeasti keskeneräisiin tes-neuvotteluihin?

Paatero puuttui kiistaan vuokratyövoiman käytöstä

Jo viime viikolla Paatero ärähti Postin vuokratyövoiman käytöstä lakon aikana.

Mutta mikä on pääministeri Antti Rinteen rooli Postin työtaistelussa?

Viime viikolla PAU:n Nieminen vakuutti MTV:n Uutisille, ettei hän ole tavannut Rinnettä tai lähettänyt viestejä pääministerille tai hänen avustajilleen. Aiemmin syksyllä Rinne kyllä kommentoi ahkerasti Postin tilannetta.

Hallituslähteen mukaan Rinne antoi viime viikolla hallituksen iltakoulun yhteydessä lyhyen tilannekatsauksen Postista ja kertoi hallituskumppaneille Paateron tulevasta vuokratyöulostulosta.

Hallituksen sisällä kaikki eivät ole olleet innostuneita Paateron toiminnasta Postin työkiistassa. Omistajan tulisi tukea yhtiön johtoa, eikä tehdä operatiivisia päätöksiä. Nyt meininki ei täytä hyvän hallintotavan periaatteita, kuului arvostelu.

Huomenna siis osoitetaan mieltä eduskuntatalon edessä. Huomenna koolla olevassa SAK:n edustajistossa Postin kimurantti tilanne varmasti myös puhuttaa, koska Postista on tullut myös kahden SAK:laisen liiton järjestösodan temmellyskenttä.

Joka tapauksessa yksi selkeä takaraja jollekin ratkaisulle on ensi viikon maanantai, kun useat tukilakot laajenevat ja alkavat vaikuttaa ihmisten ja firmojen arkeen. 

Lue myös:

    Uusimmat