Draama ei välttämättä ole järkevä, tuloksekas tai kestävä tapa etsiä ratkaisua sotaan ja rauhaan, kirjoittaa Kiovasta MTV Uutisten toimittaja Jouko Luhtala.
Venäjän presidentti Vladimir Putinin hiljaisuus on ollut kansainvälisen politiikan viikon puheenaihe.
Putin on kyllä puhunut, mutta hän ei ole vastannut siihen keskeiseen kysymykseen.
Yhä on epäselvää, suvaitseeko Putin tavata Turkissa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin, kuten tämä toivoo.
Kättelyä lienee turha odottaa, mutta pitkän ja leveän pöydän äärellä otettu yhteiskuva olisi kiva.
Riippumatta siitä, mitä puhuttaisiin, jäisi otos historiaan.
Se, millä kokoonpanolla Istanbulissa lopulta keskustellaan, on hämärän peitossa.
Zelenskyi ilmoitti lentävänsä Turkkiin, saapui Putin tai ei, mutta Ukrainan presidentti suostuu ilmeisesti tapaamaan vain Putinin.
Kremlin mukaan Putin kertoo Venäjän kokoonpanon sitten kun kertoo. Washington Postin lähteet puhuvat ulkoministeri Sergei Lavrovista ja presidentin neuvonantajasta Juri Ushakovista, eivät Putinista.
Trump taas sanoo ulkoministeri Marco Rubion edustavan Yhdysvaltoja. Tässä voi piillä selkeä vihje siihen, kuka Venäjää edustaa. Rubio ja Lavrov tapasivat jo helmikuussa Saudi-Arabiassa.
Trump lentää Turkkiin, jos Putin on paikalla, sanoi puolestaan Yhdysvaltojen Ukrainan ja Venäjän erikoislähettiläs Keith Kellogg.
Tämä on helppo uskoa.
Trump varmasti haluaisi olla paikalla Putinin ja Zelenskyin historiallisessa tapaamisessa.
Jos ei muusta syystä, niin väittääkseen, että hän toi riitapukarit saman pöydän ääreen.
Näin siitä huolimatta, että se oli Zelenskyi, joka julkisuudessa ehdotti tapaamista Putinin kanssa sen jälkeen kun Kremlin herra esitti Venäjän ja Ukrainan kahdenkeskisiä neuvotteluita.
Se, että Putin jäisi kotiin, näyttäisi pelkurimaiselta, mikä sopii helkutin huonosti Putinin imagoon.
Toisaalta venäläiset saattaisivat ihmetellä sitäkin, että Putin puhuisi valtionpäämiehenä Zelenskyille, joka Venäjän johdon mukaan ei ole edes laillinen Ukrainan presidentti.
No, Kremlin kykyä selitellä asiat itselleen sopivaan asentoon ei voi yliarvioida.
Lännelle Putinin neuvotteluista pois jääminen olisi tietysti jälleen yksi merkki siitä, että Venäjä haluaa jatkaa sotimista.
En tosin täysin ymmärrä, mihin näitä lisämerkkejä tarvitaan. Ehkä Trumpin vakuuttamiseen, mutta se tuntuu olevan – päivästä riippuen – toivoton tai tarpeeton urakka.
Trump näki joka tapauksessa tarpeelliseksi pukea Putinin hauisten ympärille kellukkeet, jotta ne varmasti pysyisivät pinnalla.
Tämä on iso asia, sillä Putinin "kovan jätkän maine" on merkittävä tekijä Kremlin hallinnossa, arvioi venäläinen politiikan tutkija Vladimir Pastuhov.
Hänen mukaansa Putin voisi saapua paikalle, jos Trumpkin on Turkissa. Näin Putin voisi "teeskennellä puhuvansa Trumpille, kun Zelenskyi vain seisoo heidän vieressään".
Se olisi koominen näky, mutta valitettavasti ei kovin todennäköinen.
Trump tuki Putinia jo aiemmin kirjoittaessaan presidentillisesti isoilla kirjaimilla "PITÄKÄÄ SE TAPAAMINEN, NYT!!!".
Näin hän tuki Putinin ehdotusta Venäjän ja Ukrainan kahdenkeskisistä neuvotteluista.
Keskiviikkona on helppo unohtaa, että vasta lauantaina niin sanotun halukkaiden koalition johtajat vierailevat Kiovassa ja vaativat ehdottoman tulitauon alkamista maanantaille.
Mainittakoon, että tiistaina Seitsemän uutisten aikaan koko Ukrainassa oli ilmahälytys.
Yhdellä kommentillaan Trump työnsi Euroopan syrjään.
Turkin kokouksessa Euroopalle on, taas, varattu lähinnä katsomopaikkoja. Suuremmat ja tärkeämmät kertovat Euroopalle, mitä neuvotteluissa tapahtui ja mitä Euroopalta halutaan.
Zelenskyi, Putin ja Trump suosivat kaikki henkilövetoista kansainvälistä politiikkaa, jossa karismaattiset johtajat päättävät porukalla kaikkien muiden asioista, koska syyt.
Se voi näennäisesti näyttää ketterältä ja tuottaa jotain, jota Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau kuvailee "megatarinoiksi". Hän sanoo niiden olevan Zelenskyin suosikkityökalu.
Draamaa ainakin riittää ja kuten saippuaoopperoiden suosio osoittaa, kansa janoaa sirkushuveja.
Eri asia on, onko se järkevä, tuloksekas tai kestävä tapa etsiä ratkaisua sotaan ja rauhaan.
Zelenskyi ja Trump ovatkin tarjonneet Putinille oivan mahdollisuuden esiintyä aikuisena ja maltillisena poliitikkona, joka ei hötkyile.
Venäjä voi, perustellusti, väittää, ettei kahdenkeskisiä keskusteluita sotaa käyvien maiden välillä kannata aloittaa korkeimmalta mahdolliselta tasolta.
Näin Kreml voisi pukea mestarillisia mittasuhteita hakevan ajanpeluunsa uusiin vaatteisiin.
Se olisi tekopyhää ja perustuisi valheelle, mutta Kremlin tiedottaja Dmitri Peskoville se ei olisi uusi haaste.