Mainos

Kommentti: Trump lietsoo vaarallista epäluottamusta USA:n demokratiaan ja luisuu tuhoonsa

Republikaanien Donald Trump osaa aina yllättää. Laskevista kannatuslukemista kärsivä ehdokas on kyseenalaistanut median ja vaalien rehellisyyden aiemminkin, mutta suorassa tv-väittelyssä hän sanoi sen suoraan. Trump ei välttämättä hyväksy marraskuun vaalitulosta, mikä voi olla vaarallista.

Trumpin suosio perustuu ajatukselle korruptoituneesta valtaeliitistä, joka täytyy suistaa vallasta kansan edun hyväksi. Miljardööri Trump on esittänyt koko kampanjansa Robin Hoodia, joka ottaa vallassa olevilta ja antaa köyhille. Kertaakaan hän ei ole onnistunut esittämään konkreettista suunnitelmaa, miten hän lupauksensa toteuttaisi. Päinvastoin asiantuntijat ovat arvioineet hänen verosuunnitelmansa hyödyttävän nimenomaan rikkaita eli Trumpia itseään. Tutkimustiedolla, kuten monilla muillakaan asiantuntijakommenteilla ei ole näissä vaaleissa Trumpin kannattajille väliä. Trumpin ydinjoukon usko mielipidemittauksiin on romahtanut, sillä asiantuntijat ja toimittajat olivat alusta asti vakuuttuneita, ettei Trumpilla olisi mitään mahdollisuuksia ehdokkaaksi. Toisin kuitenkin kävi. Tästäkin huolimatta Trump meni nyt liian pitkälle.

Trump on onnistunut lisäämään kannattajiensa keskuudessa epäluottamusta niin mediaa, maan hallintoa kuin tutkimustietoa kohtaan. Nyt Trump on virallisesti myös kyseenalaistanut Yhdysvaltain demokraattisen vaalijärjestelmän, millä voi olla ikäviä seurauksia. Trumpilla on kannattajiinsa uskomaton ote. Moni kannattaja on myöntänyt minullekin, etteivät he tiedä, miten Trump tekisi iskulauseensa mukaisesti ”Amerikasta jälleen mahtavan”.  He sanovat vain kuuntelevansa, mitä mies sanoo.

Olen haastatellut myös Trumpin kannattajia, jotka kieltäytyvät hyväksymästä Clintonin mahdollista voittoa. Yksi floridalainen uhkasi muuttavansa pois maasta, toinen pennsylvanialainen ryhtyisi kapinaan.

Vaikkei Trumpilla ole korruptiosyytöksilleen perusteita, viesti uppoaa varmasti hänen kannattajakuntaansa, joka pitää Clintonia läpeensä pahana Washingtonin kieroilijana. Pahimmillaan osa heistä voi oikeasti nousta barrikadeille, jos Clinton julistetaan voittajaksi. Tällä menolla Clintonin voitto julistetaankin, sillä Trump kaivoi kampanjansa juuri syvemmälle tuhoon. Amerikkalaiset ovat ylpeitä demokraattisesta järjestelmästään, eikä yksinvaltiaita ihannoiva kiinteistökauppias voi rikkoa yhtä maailman suurimmista demokratioista.

1:23

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.