Mainos

Kirjeenvaihtajan kommentti: Amerikan tulevaisuus päätetään tänään eikä kukaan tiedä mitä tapahtuu

6:57

Vaaliaatto on Washingtonissa on synkkä ja sateinen. Kongressin rakennus seisoo himmeässä valaistuksessa odottavasti, aivan kuin se tietäsi, että historian hetket ovat käsillä.

Asiantuntijat muistuttavat televisiossa, että tiistain vaalit ovat tärkeimmät Yhdysvaltain modernissa historiassa. Moni amerikkalainen tuntee sen myös nahoissaan.

Yleensä vain pientä porukkaa kiinnostavissa välivaaleissa ei ole tällä kertaa kyse vain politiikasta tai puolueista. Näissä vaaleissa on kyse paljon suuremmasta – Amerikan demokratiasta ja sen tulevaisuudesta.

Voiko kannatuskyselyihin luottaa?

Vuoden 2016 presidentinvaaleissa Donald Trump yllätti lähes kaikki. Rasistisella retoriikalla ja valheilla Trump hurmasi osan kansasta ja höynäytti kokeneemmatkin vaalitulosten ennustajat. Jättiyllätyksen vuoksi harvempi luottaa kannatuskyselyihin nytkään.

Demokraatit näyttävät silti ottavan edustajainhuoneen haltuunsa, republikaanit puolestaan pitänevät senaatin. Mikäli näin tapahtuisi, Trumpin tiukka ote republikaanitovereistaan ei enää riittäisi jyräämään läpi kaikkea, mitä Trump itse haluaa.

Mikäli ennustukset ovat jälleen väärässä, republikaanit pitävät enemmistön kummassakin kamarissa, ja Trumpin itsevarmuus kasvaa.

On eri asia tulla valituksi kerran kuin kahdesti. Vaikkei Trump ole näissä vaaleissa ehdolla, välivaaleissa on lopulta kyse hänestä. Vaaleissa mitataan äänestäjien hyväksyntää presidentin itsevaltaiselle toimintatavalle ja rasismille.

Trumpilta niin rasistinen mainos, ettei Foxkaan esittänyt sitä

Trump tietää sen ja pelaa kovilla. Kansaa pelotteleva presidentti lähetti vaalien alla joukot rajalle, ja julkisti niin rasistisen vaalimainoksen maata lähestyvästä siirtolaisjoukosta, että jopa konservatiivinen Fox News kieltäytyi esittämästä sitä.

Vakaat demokraattiset valtiot eivät kaadu yhdestä kansankiihottajasta, mutta demokratia alkaa huojua, kun kansankiihottaja ottaa haltuunsa maan instituutiot ja poliittiset puolueet.

Trump on jo nyt nimittänyt kaksi korkeimman oikeuden tuomaria, kutsuu vapaata lehdistöä “kansan viholliseksi” ja on yrittänyt rajoittaa FBI:n häneen itseensä kohdistuvaa tutkintaa.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja