Mainos

Kommentti: Tekikö Trump Yhdysvalloista pellen? Presidentti ei tainnut ymmärtää, miksi yleisö nauroi

0:28

Presidentti Donald Trump sai YK:n yleiskokousväen nauramaan, mutta Trump ei näyttänyt ymmärtävän miksi, kirjoittaa MTV Uutisten ulkomaan toimittaja Kalle-Ville Lahtinen. 

Trump kohosi hitaan arvokkaasti, suorastaan presidentiaalisesti YK:n yleiskokouksen puhujakorokkeelle. Yleisö, ja koko maailma, odotti. Mitä Trump keksii nyt laukoa?

– Vähemmässä kuin kahdessa vuodessa hallintoni on saavuttanut enemmän, kuin lähes mikään hallinto maamme historiassa, Trump latasi aivan puheen alkuvaiheessa.

Yleisö puhkesi nauramaan.

Trump hämmentyi, mietti sekunnin, ja vastasi reaktioon.

– En odottanut tuota reaktiota, mutta se on okei.

Lisää naurua, ja hajanaisia taputuksia.

– Yhdysvaltain talous kukoistaa paremmin kuin koskaan, Trump jatkoi kehujaan itselleen ja lateli sitten lukuja toistensa perään.

Mutta pysähdytään hetkeksi tuohon naurukohtaan.

Eikö Trump tajunnut, miksi yleisö nauroi?

Vajaa kaksi vuotta heittoja

Maailma on todella seurannut nyt vajaat kaksi vuotta Trumpin toinen toistaan käsittämättömämpiä, ylimielisempiä ja epäjohdonmukaisia heittoja ja suoranaisia valeita milloin mistäkin asiasta.

Järkevämmät hallinnon edustajat ovat todenneet, että älkää välittäkö siitä, mitä Trump sanoo, vaan katsokaa mitä hän tekee.

No mitä hän on tehnyt?

Kotimaassa Trump on saanut läpi veronremontin, joka useimpien mielestä hyödyttää lähinnä jo ennestään hyvätuloisia. Yhdysvallat on yhä pahemmin jakautunut ja riitainen.

Entä muuta?

Paljon tapaamisia

Ulkomailla Trump on tavannut paljon ihmisiä.

Lähi-idässä Trump ihan ensiksi tapasi Saudi-Arabian kummallisen kuningaskunnan johdon, puhui miljardikaupoista ja samalla suisti alueen entistä epävakaampaan tilaan.

Sitten hän siirsi Yhdysvaltain Israelin-lähetystön Tel Avivista Jerusalemiin, hivellen haukkamaisen pääministeri Benjamin Netanjahun linjaa, jonka mukaan olisi parempi jos palestiinalaiset jotenkin vain katoaisivat, ja Israel saisi olla rauhassa.

Kaukoidässä Trump suostui Pohjois-Korean vuosia kerjäämään tapaamiseen sen jälkeen, kun Kim Jong-un oli ohjus- ja ydinkokeillaan saanut pullisteltua maalleen ydinvaltion statuksen.

Eihän siitä mitään tullutkaan. Kim sanoi jo ennen tapaamista, ettei uusia kokeita enää tarvita koska ohjelmat ovat valmiit.

Kiinan presidentti Xi paapoi Trumpia parhailla seremonioillaan Pekingissä, ja Trump malttoi odottaa hetken ennen kyseenalaisia Kiinan-tullejaan.

Helsingissä Trump tapasi Venäjän Vladimir Putinin, joka näytti vetävän Trumpia kuin pässiä narussa. Trump jopa kyseenalaisti oman turvallisuuskoneistonsa sanomalla, että Putin vakuutti hänelle Venäjän olleen puuttumatta Yhdysvaltojen vaaleihin.

Jo aiemmin Trump on pelannut Venäjän pussiin sanomalla, että sotilasliitto Naton keskinäinen suojelu riippuu siitä, kuinka paljon kukin jäsenmaa maksaa.

Trump on myös tehnyt selväksi ilmeisen vastenmielisyytensä monenkeskisiä sopimuksia kohtaan.

Pariisin ilmastosopimus, Iranin ydinsopimus, vapaakauppasopimukset, Kansainvälinen rikostuomioistuin - lista jatkuu.

Trump näyttää vajaassa kahdessa vuodessa onnistuneen romuttamaan Yhdysvaltain presidentti-instituution arvovallan kotimaassa, ja myös Yhdysvaltojen nauttiman kansainvälisen arvovallan.

Onhan se saavutus.

Siksi YK:n yleiskokous nauroi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja