Kommentti: Tätäkö on edessä koko ensi syksy? Kun pikkulapsi vain niiskaisee päiväkodissa, alkaa mieletön rumba

Me suomalaiset olemme onnistuneet verrattain hyvin koronaviruksen torjunnassa, mutta päiväkotien jäykät käytännöt johtavat vanhempien ja työnantajien kannalta kohtuuttomiin tilanteisiin, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Janne Ahjopalo.

Katso myös uutisjuttu varhaiskasvatuksen koronavarautumisesta:

1:55

Osa päiväkodeista tulkitsee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laatimaa ohjeistusta nuhaisesta lapsesta varsinaista ohjeistusta tiukemmin. Perheessämme on sattunut jo useamman kerran niin, että päiväkodista soitetaan kesken työpäivän ja pyydetään hakemaan muksu kotiin. Syynä on ollut nuhainen nenä. On kuulunut pahaenteinen niiskaus ja ehkä yskäisy.

Kun päiväkodista on tullut yllätyssoitto ja kerrottu, että nenä vuotaa, olemme tietenkin hakeneet lapsen kotiin. Sen jälkeen nassikan nenä ei kuitenkaan välttämättä ole vuotanut kertaakaan koko päivän aikana. Ja eihän tippa nenässä ennen korona-aikaa ollut mitään.

Kotiin haettu lapsi on ollut reipas, ulkoillut, nukkunut makeasti päiväunia ja syönyt suurella ruokahalulla. Ei siis mikään ruokahaluton, kuumeisena piehtaroiva ja itkevä pikkupotilas, joka tarvitsee tietenkin vanhempaansa. Korona-aikaan isovanhemmatkaan eivät ole olleet käytettävissä.

Kerran olemme jo lapsen koronatestiin vieneet, mutta alkaa vahvasti vaikuttaa siltä, että kerta ei jäänyt viimeiseksi. Sitä vain aina naiivisti toivoo, että uudestaan ja uudestaan tehty koronatesti estäisi lapsen bumerangi-palautukset kotiin. 

Koronatestin tekeminen monta kertaa ei ole mikään pikkujuttu lapselle, sillä pumpulitikku tungetaan syvälle nenänieluun. Tikkua hierotaan kymmenen sekuntia samaan aikaan, kun piehtaroivaa ja itkevää lasta on pidettävä tiukasti sylissä.

Lastenhoitopalvelu hätiin, mutta vain etuoikeutetuille

Päiväkodin tiuhojen yhteydenottojen ja äkkinäisten tilanteiden vuoksi on pitänyt turvautua toisinaan yksityiseen lastenhoitopalveluun. Hyvä, että tällainen palvelu on olemassa, vaikka se onkin etuoikeutettujen apu. Hoitaja on tullut kotiin ja leikittänyt lasta normaalisti – onpa kuulunut alan ammattilaiselta pientä kummastelua, että eihän tämä lapsi erityisemmin kipeältä vaikuta. 

Mietityttää vain, millaisia tilanteita esimerkiksi pätkätöissä tai koeajalla oleville työntekijöille päiväkodeista tulevat yllätyssoitot aiheuttavat, kun työpäivä keskeytyy, eikä lapsi ole oikeasti sairas. Eikä työnantajankaan ole helppo löytää ihmistä nopealla varoitusajalla riveihin.

Turhauttavaa vähintään. Tilanteeseen tympääntynyt helsinkiläinen äiti kirjoitti samasta ilmiöstä Helsingin Sanomien mielipidepalstalla 4. heinäkuuta. 

Vanhaan hyvään aikaan oltiin räkä poskella

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ohjeistaa,  että "jos lapsella on edes lieviä hengitystieoireita, hänet tulee herkästi viedä koronavirustestiin". Pieni porsaanreikä kuitenkin tarjotaan: "Mikäli testitulos on negatiivinen ja oireilu selvästi vähenemässä, voi päiväkotiin mennä vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet".

Kunpa vain päiväkodeissa ymmärrettäisiin tämä. Nyt esimerkiksi Helsingissä yksiselitteisenä ohjeena on vain, että "lasten tulee olla terveitä tullessaan päiväkotiin". 

Räkä poskella juokseva pikkulapsi oli ennen korona-aikaa ihan tavallinen näky. Oli se sitten flunssaa, allergiaa tai vaikka ahkerasta ulkoilmassa touhuamisesta johtuvaa. Milloinpa ei meillä aikuisilla olisi tippa nenänpäässä lenkkeillessä tai kukkivan heinän ärsyttäessä sieraimia.

Mutta ehkä tämä on uutta normaalia. Ja onhan Suomi onnistunut mallikkaasti koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin torjunnassa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja