Kommentti: Talvivaara on sijoittajille ensirakkaus ja kallis oppitunti, konkurssi on monille jo helpotus

Talvivaaran kaivos oli 2000-luvulla niin sykähdyttävä tarina, että se hullaannutti yksityissijoittajat. Lottokansalle syntyi suosikkiosake, joka menetti lopullisesti arvonsa tänään, kirjoittaa MTV Uutisten talouden päällikkö Jussi Kärki.

Lähes 80 000 suomalaista sijoitti rahojaan Talvivaaraan, joka oli Helsingin pörssin kuudenneksi suosituin kansanosake. Monelle Talvivaara oli ensimmäinen kokemus sijoittamisesta ja jätti ikuisen muistijäljen. Ensirakkaus ja kallis oppitunti.

Osakevälittäjä Nordnet tilastoi Talvivaaran omistajat vuonna 2014. Tämän perusteella tyypillinen Talvivaaran sijoittaja on ollut alle 35-vuotias mies Uudeltamaalta. Ja tuolloin yhtiön pörssitaipaleen loppuvaiheessa keskiomistus oli enää 91 euroa.

Osaa sijoittajista voi kuvailla miltei Talvivaara-uskovaisiksi. Kun teimme uutistoimituksessa kriittisiä juttuja Sotkamon kaivoksesta, saimme kipakkaa palautetta turhasta mustamaalauksesta. Järkevät ihmiset olivat valmiita heittämään hyvää rahaa huonon perään, kun vakaviin ongelmiin ajautunut Talvivaara tarvitsi lisää pääomaa.

Tarinalla oli hyvä kertoja, johon pystyi samaistumaan ja ihastumaan: Pekka Perä. Insinööri, joka osti kaivosoikeudet Outokummulta yhdellä eurolla - ja sitten osti tuon euron itselleen takaisin kahdella eurolla.

Perä oli pitkään median lemmikki ja nousi talouslehtien kansikuviin "Kainuun pelastajana". Media nosti ja media laski. Lopullinen käänne julkisuudessa tapahtui marraskuussa 2012, jolloin kaivosalueen kipsisakka-altaista alkoi vuotaa jätevettä Kainuun luontoon.

Yksityissijoittajilla oli harvinaisen luja usko Talvivaaraan myös siksi, että omistajana oli valtio. Kukaan ei uskonut valtion päästävän kaivosta konkurssiin, sillä pelissä oli satoja miljoonia veronmaksajien rahaa ja satoja kainuulaisia työpaikkoja.

Valtion peliliikkeissä piensijoittajat jäivät kuitenkin rannalle, kun kaivostoiminta siirtyi muutama vuosi sitten uudelle yhtiölle Terrafamelle. Valtion luottomiehen Lauri Ratian johdolla Terrafame sai vakuutettua poliitikot, sai toimintansa kuntoon ja sai lopulta ulkomaisen osaomistajankin.

Talvivaaran ja myöhemmin Ahtiumin osakkeella ei ole käyty kauppaa yli kolmeen vuoteen Helsingin pörssissä. Kymmenien tuhansien kotitalouksien sijoitukset ovat olleet siellä jumissa, tosin niistä on voinut päästä eroon myös pörssin ulkopuolella. Arviolta muutamat sadat sijoittajat ovat näin tehneetkin.

Konkurssi voi olla useille sijoittajille helpotus, sillä toivo kuoli jo kauan sitten. Nyt Talvivaaran omistajat pääsevät hyödyntämään tappionsa verovähennyksenä, sillä pörssinousussa monille sijoittajille on kertynyt viime vuosina voittoja.

Yksi suomalaisen pörssisijoittamisen jännittävimmistä tarinoista on päättynyt.

Lue myös:

    Uusimmat