Kommentti: Suomi on AKT:n panttivankina - Piiraisen sanelupolitiikka suututtaa omiakin

Postialan lakko ja tukilakot loppuivat - järki voitti. Mutta voittaako järki yhteiskuntasopimuksessa? Katseet ja paineet kohdistuvat nyt AKT:hen, joka on tehnyt linjauksensa ilmeisesti vain puheenjohtaja Marko Piiraisen (sd.) pienen klikin voimin. Liitossa touhu herättää kasvavaa kritiikkiä.

Valtakunnansovittelija Minna Helle voi ottaa sulan hattuunsa Postin lakon sovitteluista.

Sovun etsintä näytti vielä viime viikolla liki mahdottomalta ja tukilakkokierre väistämättömältä. Myöhään sunnuntai-iltana Helle taikoi sopimusesityksen, jonka osapuolet kuittasivat tänään iltapäivällä.

Kusti polkee taas ja tuo joulupukin terveiset normaalisti.

Sopimuksen yksityiskohdista ei sen enempää, mutta epäilemättä lakon leviäminen tukilakkoihin ja sitä kautta täysin ulkopuolisiin oli jo herättämässä keskustelua niiden rajoittamisesta. Tukilakot ovat laillisia, mutta AKT:n myötä niiden merkitys on kasvanut ja kasvamassa järjenvastaisiin mittoihin.

Suomen maine luotettavana kauppakumppanina on kiinni yhdestä änkyräliitosta, joka voi halutessaan tukkia viennin vaikka miten mitättömän asian takia.

Sanaa ”vastuu” ja AKT ei voi enää käyttää samassa virkkeessä.

Nyt katseet kohdistuvat neuvotteluihin yhteiskuntasopimuksesta, joita jatketaan keskiviikkona.

Ja mikähän sielläkin on taas odottamassa?

No AKT.

Keskusjärjestöt halusivat epäilemättä odottaa ratkaisun Postin tilanteeseen ennen kuin neuvotteluja jatketaan.

AKT:kin halusi kuitata Postin tilanteen alta pois, mutta viime torstaina se ilmoitti, ettei lähde yhteiskuntasopimukseen mukaan, koska Elinkeinoelämän keskusliitto EK ei enää ensi vapun jälkeen tee keskitettyjä palkkaratkaisuja. Vuorineuvosten päätöksen ajankohtaa sopii ihmetellä, mutta se on toisen jutun väärti.

AKT ei vaivautunut kertomaan päätöksestään mitään etukäteen muille tovereille, kuten esimerkiksi keskusjärjestölleen SAK:lle. Samalla AKT nolasi SAK:n ja erityisesti sen puheenjohtajan Lauri Lylyn(sd.), jonka neuvotteluasemalta AKT veti maton alta.

MTV:n uutisten tietojen mukaan AKT:n päätökset tukilakoista ja irtautumisesta keskitetystä työmarkkinaratkaisusta teki lähinnä puheenjohtaja Marko Piirainen itse, eikä asiaa ole käsitelty liiton hallintoelimissä kuten hallituksessa tai valtuustossa. MTV:n tietojen mukaan liiton työvaliokunnassa asiasta on keskusteltu, mutta se ei ole päättävä elin.

Saman vahvistaa MTV:n uutisten tavoittamat AKT:n hallituksen jäsenet: liiton hallitus ei ole päätöksiä käsitellyt.

Kummalliseksi tilanteen tekee, että Piirainen itse kertoi maanantaina iltapäivällä MTV:n uutisille, että AKT:n hallitus on päättänyt linjauksesta. Hallituksen pöytäkirjaa - josta asia kävisi ilmi -  Piirainen ei luovuta, koska se on kuulemma "salassa pidettävä".

Eli tiivistelmä on tämä: Piiraisen mukaan AKT:n hallitus on asian päättänyt - mutta MTV:n haastattelemat hallituksen jäsenet eivät tiedä päättäneensä... Vastuu jää kuulijalle.

Eli jos yhteiskuntasopimus kaatuu viimeistään ensi maanantaina AKT:n takia, voi kysyä, miten epädemokraattisen menettelyn kautta se kaatuu. Kaatuminen puolestaan johtaa siihen, että hallitus vie eteenpäin kiistellyt pakkolait, jotka takuuvarmasti ovat palkansaajien enemmistölle katkerampaa nieltävää kuin järjestöjen sopima keskitetty ratkaisu.

AKT:n sisältä kerrotaan MTV:lle, että useampi osasto olisi kieltäytynyt tukilakoista. Samalla Piiraista moititaan siitä, että liiton hallitusta käytetään vain kumileimasimena. Pahaa verta on herättänyt myös runnomalla tehty liiton jäsenmaksujen korotus.

Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta jatkuvat siis keskiviikkona.

Siihen mennessä nähdään, mikä on SAK:n taivutteluvalta AKT:n suuntaan. Merkit ovat vanhastaan sellaiset, että se se on olematon.

Voiko yhteiskuntasopimus syntyä näistä lähtökodista?

Voiko yhteiskuntasopimus syntyä näistä lähtökodista? 1:49

Lue myös:

    Uusimmat