Mainos

Kommentti: Sote-sopu syntyi jälleen, mutta lisää tarvitaan

2:26

Tämänkertaisten valinnanvapausneuvottelujen loppumetreillä tunteet jälleen roihahtivat ja hallituspuolueiden välit kiristyivät.

Pari vuotta sitten keskusta ja kokoomus kiistelivät rajusti maakuntauudistuksesta ja hallitus kävi hajoamisen partaalla. Nyt kiistan aiheena oli se, miten laajasti ja velvoittavasti valinnanvapautta käytännössä toteuttavat palvelusetelit otetaan käyttöön.

Keskustan kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen jopa haukkui julkisesti kokoomuksen sanoen, että puolue ei kuuntele ketään. Keskustalaisissa vihaa nostattaa myös se, että kokoomuslainen Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ryöpyttää julkisuudessa keskustalle tärkeää maakuntauudistusta.

Sote-sopu syntyi kuitenkin jälleen kerran. Jälkeenpäin hallituksesta kuvailtiin muun muassa, että neuvottelut käytiin ”hyvässä hengessä” ja olivat ”ratkaisuhakuiset”, toki myös sanaa ”vaikea” käytettiin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi keskustelevansa Heikkisen kanssa ja toivovansa, että saavutettu sopu valinnanvapaudesta tyydyttää häntä.

Nyt keskustan ja kokoomuksen välille on jälleen solmittu sote-tulitauko, jonka aikana voimia kootaan seuraavaan taisteluun.

Valinnanvapaus-paketti lähtee eduskuntaryhmien käsittelyn jälkeen lausuntokierrokselle, jonka jälkeen on taas odotettavissa muutoksia. Tämän jälkeen sote-veivaus jatkuu eduskunnassa.

Siitäkään ei ole varmuutta, meneekö paketti läpi perustuslakivaliokunnassa tällä kertaa. Eduskuntavaalit lähestyvät, ja keskustan ryhmässä hermostus kasvaa, jos kannatus jatkaa laskuaan.

Uusia sote-sopuja tarvitaan vielä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.