Ex-hallituskumppaneiden sote-riita paisuu – nyt lataa kokoomus: "Keskustaministerit epäonnistuivat tehtävissään"

Saarikko heittää Orpon bussin alle sote-valmistelusta 1:28
Video: Sipilää MTV:n puheenjohtajatentissä tuurannut Annika Saarikko kurmootti Petteri Orpoa (kok.) sote-uudistuksesta.

Entisen hallituskumppaneiden keskustan ja kokoomuksen lihava sote-riita jatkuu. Nyt kantaa ottivat kokoomuksen ministerit. Heidän mielestään sote- ja maakuntauudistuksen valmistelusta on kuultu viime päivinä perättömiä väitteitä.

– Asiassa on turha yrittää syyttää Kokoomusta. Hankkeen vetovastuussa olleet keskustaministerit epäonnistuivat tehtävissään, kuten johtamisessa, sanovat soten valmisteluun kokoomuksen ministereinä osallistuneet Sanni Grahn-Laasonen, Antti Häkkänen, Paula Risikko ja Anne-Mari Virolainen kannanotossaan.

– Vastuuministeri on aina vastuussa hankkeiden etenemisestä. Sitä vastuuta ei voi siirtää muille.

Ministerien mielestä sote-uudistuksen suurimmat haasteet liittyivät maakuntahallintoesitykseen. Sen kokoomuksen edustajat jättävät mainitsematta, että puolueen ajama "valinnanvapaus" oli se osa uudistuksesta, joka kerta toisensa jälkeen törmäsi perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.

Saarikko "heitti Orpon bussin alle"

Sote-riita kuumeni taas eilen, kun keskustaa MTV:n vaalitentissä edustanut Annika Saarikko piikitteli kokoomuksen Petteri Orpon soten valmistelusta.

– Itse näissä samoissa neuvotteluissa osan matkaa mukana olleena kyllä minä tunnistan tästä jotakin sellaista, joka ei minustakaan tuntunut mukavalta. Sen sijaan, että me olisi asetettu poliittisia päämääriä, niin näkemykseni mukaan kokoomuksen neuvottelijat asettuivat sellaiseen asemaan, jossa me hioimme aivan turhaan lakien yksityiskohtia, Saarikko sanoi.

Hän jatkoi, ettei käy vihjaamaan, millä motiiveilla ja miksi – mutta huomautti, että kaikista yhteneväisimmät sote-tavoitteet löytyvät kokoomuksen sote-mallista ja yksityisen terveydenhuollon edunvalvontatavoitteista. Orpo epäili, että kommenteissa on kyse pahasta olosta, kun eronneen hallituksen suurin hanke epäonnistui.

– Tämä uudistus kaatui yksinkertaisesti siksi, että haukattiin aivan liian suuri pala. Tehtiin aivan liian suurta uudistusta. Lähdettiin rakentamaan ensin hallintoa, maakuntahallintoa, jota me ei tarvita, Orpo sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat