Kommentti: Kuka vei ja kuka vikisi – hallituksen armoton sotevääntö

Kuka voitti, kokoomusministeri Paula Risikko kysyi eilisiltana hallituksen soteinfossa - ja vastasi itse: ihminen voitti. Näin kysyy ja vastaa yleensä porukan tyytyväisin pitääkseen muutkin suht tyytyväisinä.

Sipilän hallitus päätyi lopulta yllättävän suureen valinnanvapauteen sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kun valinnanvapaus astuu voimaan parin vuoden päästä, sen piirissä on aluksi neljäsosa sotepalveluiden vajaan 20 miljardin euron potista - jatkossa jopa kaksikolmasosaa. Asiakas pääsee samalla rahalla yksityiseen tai julkiseen tai kolmannen sektorin palveluun.

Mullistus on hurja. Siitä kertoo se, että Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ei pystynyt eilisiltana hillitsemään innostustaan twitterissä.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat pääsivät sopuun valinnanvapaudesta jo maanantain ja tiistain välisenä yönä Kesärannassa. Aamuneljältä päättyneiden neuvottelujen tunnelmaksi on kuvailtu, että tehdään valinnanvapaus sitten kunnolla, kun se kerran tehdään. Erojakin toki on painotuksissa, onko lähtökohtana markkinat vai asiakas.

Erityisesti perussuomalaiset ovat pitäneet ääntä, että pienemmilläkin yrityksillä on oltava asema sotepalveluiden tuottajana. Kokoomusta on rasittanut maine isojen terveysjättien ymmärtäjänä. Kokoomusleiristä tämä on kiistetty jyrkästi vedoten esimerkiksi siihen, että Anssi Kujala, yksi pääneuvottelijoista, tuli kokoomusministereiden erityisavustajaksi nimenomaan Suomen Yrittäjistä. Tätä on eilen ja tänään minullekin toistuvasti vakuuteltu - ystävällisesti toki, ei painostaen.

Mutta vanha hokema pitää kutinsa tässäkin. Niin on, jos siltä näyttää. Entiset keskeiset kokoomusvaikuttajat Lasse Männistö, Joonas Turunen ja Laura Räty ovat siirtyneet vastikään yksityisten terveysfirmojen palvelukseen. Tähän kokoomuskolmikkoon oppositio palaa vielä monta kertaa kevään vaalikentillä.

Huhtikuun kuntavaaleissa sote ja valinnanvapaus ovat väistämättä isoja vaaliteemoja, vaikka ne eivät tulevaisuuden kunnan tehtäviin kuulukaan. Vasemmisto-oppositio on aloittanut jo kauhukuvien maalaamisen verovarojen valumisesta ulkomaille.

Soteneuvotteluista on kuulunut, että pöydässä oli kaksi tiukkaa muijaa: kokoomuksen Paula Risikko ja perussuomalaisten Pirkko Mattila. Keskustaministereillä Juha Rehulalla ja Anu Vehviläisellä on välillä meinannut happi loppua kahden kovan luun välissä.

Ministerivaihdoksen jälkeen useampien arvioiden mukaan perussuomalaisten ote sotepöydissäkin on jämäköitynyt.

Keskiviikkona neuvottelut pitkittyivät pariin kiistakohtaan: ensihoidon kilpailuttaminen sekä perinteinen vääntö, miten raha liikkuu pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä. Iltalypsäjän rooli on käytäväpuheiden mukaan ollut viime aikoina muilla kuin keskustalla.

Vaalikojuilla nähdään vanhan vastakkainasettelun paluu: yksityinen vastaan julkinen. Asetelma hyödyttää vaalitaistelussa tämän janan ääripäitä kokoomusta ja demareita. Äänekkäimmät väittelijät yleensä huomataan. Keskustan ja perussuomalaisten kannattaa kehitellä oma soteviestinsä, etteivät ne jää suu auki välitilaan pyörimään.

Kovassa melskauksessa saattaa unohtua, että on myös paljon ihmisiä, jotka ovat ristineet vuosien varrella terveyskeskukset arvauskeskuksiksi. Moni on totaalisesti väsynyt pyörimiseen luukulta toiselle julkisen byrokratian rattaissa. Yksityiset terveysfirmat ja alan yrittäjät eivät sittenkään ole kaikille kirosana.

Ja lopuksi hallitukselle aito tunnustus jo niin tutuksi tulleesta viestintästrategiasta. Valtavan maakunta-, sote- ja valinnanvapausuudistuksen info järjestettiin illalla kello 20.30 ja siitä sitten eduskunta säntäsi lähes puolentoista kuukauden joulutauolle. Oppositiolla, asiantuntijoilla ja toimittajilla on vaikea tehdä kiusallisia kysymyksiä hyvään toviin.

Palataan soteen siis ensi vuonna, viimeistään vaalikentillä. Hyödynnän itsekin tällä välin valinnanvapautta. Valitsen joulunpyhinä kotimaisen dekkarin, en hallituksen sotepapereita.

Hyvää joulua ja terveellistä uutta vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat