Mainos

Kommentti: Sote tulee sittenkin, hallitus pysyy kasassa – kuka voitti ja kuka taipui?

Päivän soteuutinen pitää sisällään kolme kovaa pointtia: vuosia väännetty sosiaali- ja terveysuudistus on lähellä toteutumista, erikoissairaanhoitoon ei tule laajaa asiakasseteliä ja Sipilän hallitus pysyy pystyssä, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Jo pari kuukautta on ollut nähtävissä, että hallituspuolueet hakevat tosissaan ratkaisua soteuudistuksen kiistakohtiin. Tänään pääministeri Juha Sipilä (kesk.) otti ohjakset omiin käsiinsä ja loppuratkaisu väännettiin hallituspuolueiden puheenjohtajien triossa, eikä reformiministerien ryhmässä.

Asiakasseteli otettiin pois erikoissairaanhoidosta kahdestakin syystä. Joulukuun puolivälissä päättynyt lausuntokierros oli tyly ja erityisesti oikeuskanslerinviraston lausunto herätti jokaisen hallituksessa. Ilman tänään sovittua muutosta sote-esitys olisi jälleen törmännyt perustuslakiin.

Toinen syy on valtava kielteinen julkisuus, joka seurasi terveysjättien mellastusta maakunnissa. Erityisesti Mehiläisen suunnitelmat Siikalatvassa ja jättiulkoistus Meri-Lapissa herättivät ihmetystä myös valinnanvapautta kiivaimmin ajaneessa kokoomuksessa.

Terveysyritykset pilasivat siis tulevia bisnesmahdollisuuksiaan ahnehtimalla liian paljon liian aikaisin. Nyt pettymys on melkoinen ja ensimmäiseksi uudesta käänteestä ehtikin jo älähtämään Elinkeinoelämän keskusliitto.

Asiakkaalle valinnanvapaus toteutuu perusterveydenhoidossa kuten oli jo aiemmin tiedossa. Erikoissairaanhoidossa asiakasseteliä tarjotaan vasta, jos hoitotakuu ei toteudu ja asiakas ei pääse kuudessa kuukaudessa hoitoon.

Kävikö tässä lopulta niin, että keskusta voitti, kokoomus taipui ja siniset katsoivat matsia vierestä? En usko, että keskusta lähtee paukuttamaan henkseleitään, sillä soten tiellä on vielä pienempiä kuoppia ennen kuin kaikki on valmista kesä-heinäkuussa.

Kokoomusta puolestaan on närästänyt se, että keskustan kansanedustajat ovat käyneet omia taistelujaan julkisuuden kautta. Varsin suoraan kokoomuslaisia neuvottelijoita on syytetty pörriäisten kuuntelemisesta. Pelisäännöistä on puhuttu isoin kirjaimin hallituksen sisällä.

Sopivasti joulun alla hierottu ratkaisu on hallituspuolueiden edustajille ja kannattajille yllättävä ja mieluisa joululahja. Hallituksessa on hyvä henki, ainakin joulunpyhien ajan.

Päivän voittajiin voin laskea myös median ja muut uupuneet soteveteraanit. On meinaan mahdollista, että juttuja soteuudistuksen loputtomasti byrokraattisista käänteistä ei tarvitse tehdä enää juhannuksen jälkeen. Eikä lukea tai katsoa.

Hallitus kulkee siis kuin VR:n juna talvituiskuissa kohti ensi syksyn maakuntavaaleja. Niissä voi toki syntyä muita ongelmia, jos hallituksen kolmas pyörä siniset saa masentavan huonon tuloksen. Mutta silloin seuraavat eduskuntavaalit ovat jo aivan kulman takana keväässä 2019.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.