Mainos

Kommentti: Soini-jupakassa opposition pirullisen nerokas loukku loksahti nilkkaan paljastaen karusti hallituksen sisäiset jännitteet

Draamaa, draamaa, mutta yksi hallituskriisin poikanen on taas ohi, kirjoittaa Eeva Lehtimäki kommentissaan.

Keskustan eduskuntaryhmä ei kokoontunut alkuillasta Kesärantaan kriisikokoukseen, mutta tuuletuskokous se oli.

Soini-jupakka tulehdutti keskustan ja kokoomuksen välit. ”Olimme helvetin pettyneitä kokoomukseen”, kuului tiivistys arvovaltaiselta taholta ennen tapaamista.

Homma niin sanotusti kiehahti yli pääministeriä myöten.

Perjantaina kokoomus tuuppasi eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen nimissä tiedotteen, jossa annettiin ymmärtää, että pääministeri Juha Sipilä olisi vähätellyt kokoomuslaisten arvopainia ja painostanut edustajia äänestämään yhtenäisesti hallituksen jatkon puolesta.

Nythän jo tiedetään, että kokoomuksessa oli tulkittu pääministerin lausuntoa väärin. Sipilä oli viitannut, että oman puolueen on helppo äänestää yhtenäisesti, koska Soinin luottamus oli vaihtunut sinisten vaatimuksesta koko hallituksen luottamusäänestykseksi.

Tänään kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen kehtasi vierittää väärinkäsityksestä syytä median niskaan.

Vanha hyvä kikka, kun tuli töpättyä.

Hallitus ajoi itsensä arvonurkkaan

Mitä tästä kaikesta pitäisi sitten olla mieltä?

Kokoomuslaiset ja myös keskustalaiset maalasivat ihan omin voimin itsensä arvonurkkaan. Ahdistaahan se.

Opposition pirullisen nerokas loukku loksahti nilkkaan ja paljasti karusti hallituksen sisäiset jännitteet. Siniset avitti tilannetta tekemällä Soinin luottamuksesta koko hallituksen asian.

Ulkoministeri Timo Soini, tarinan pääpukari, liehuu jo New Yorkissa YK:n yleiskokouksessa ja muut saavat siivota sotkut.

Se on selvää, että politiikan uskottavuus sai taas yhden lisälommon. Koko prosessi näytti vain sysirumalta ja raadolliselta ulkopuolisten silmin. Tämän myöntävät myös monet hallituspuolueiden kansanedustajat.

Arvoista puhuminen vaikeaa

Viestintä tuntuu olevan vaikea laji, ainakin hallituksessa. Miten asiaa ei saatu setvittyä Petteri Orpon ja Juha Sipilän kesken, jos herrat seisoivat valtiosalissa muutaman metrin päässä toisistaan? Puhukaa, se auttaa moneen vaivaan!

Arvoista puhuminen on suomalaisille poliitikoille selvästi hankalaa. Syynä on tietysti se, että kymmenen vuoden talouskurimuksen aikana politiikka on ollut vain miljardeja, leikkauksia, kestävyysvajetta ja pirullisia kompromisseja. Pragmaattista hallinnointia.

Arvoihin ei ole ollut aikaa tai varaa. Eräs poliitikko kuvasi tilannetta näin: ”Me ollaan ihan housut kintuissa, kun käsittelyyn tulee ihmisen ihon alle menevä teema”.

Kuulostaa surulliselta.

Moni poliitikko taisi yllättyä, että arvokysymykset ovat tärkeä ja iso asia niin monille. Arvelen että varsinkin liikkuvat äänestäjät seurasivat puolueiden toimintaa hämmennyksen vallassa.

Soini-äänestyksestä ja naisten oikeuksien puolustamisesta tuli myös julkisessa keskustelussa vain naispoliitikkojen ongelma. Itsekin syyllistyin tähän lietsontaan. Tästä ajatusharhasta voisi päästä eroon.

Sipilän playoff-partakaan ei välttämättä auta

Tänään ilmaa on puhdistettu ensin hallituspuolueiden ryhmäjohtajien kesken ja sen jälkeen sekä keskustan että sinisten eduskuntaryhmien kokouksissa illalla.

Tunteiden viilentämisen lisäksi asialistalla on isoja ongelmia ja tulevia kriisin aineksia. Uskooko kukaan, että sotesta saataisiin sosiaali- ja terveysvaliokunnalta valmis lausunto jo tämän viikon lopulla? Hallituksen ja ay-liikkeen välit ovat räjähdysherkät irtisanomislain valmistelun vuoksi.

Jos Soinin omavaltainen toiminta sai hallituksen näin sekaisin, mitähän on luvassa, kun soten loppuvääntö käynnistyy. Sipilän kesäparta on vaihtunut sote-parraksi. Taitaa tulla melkoinen reuhka vielä ennen vuoden vaihtumista.

Paremminkin sitä voisi kutsua playoff-parraksi, jolla yritetään lietsoa onnea tuleviin vaalimatseihin. Näillä luvuilla loppuottelu käydään kuitenkin kokoomuksen ja SDP:n kesken. Keskustalla voi olla edessä korpitaival oppositiossa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.