Jussi Kärjen kommentti: Kokoomuksessa jo paniikin merkkejä – SDP:n taitava shakki huipentuu tänään

Keskusta sitoisi hoitajamitoituksen lakiin 2:54
Keskusta sitoisi hoitajamitoituksen lakiin

Kokoomus on harvinaisella tavalla sotkeentunut kengännauhoihinsa kiistelyssä hoitajamitoituksesta. Sekoilun päässä voi olla paikka oppositiossa ja siksi puolueessa leviää pikkupaniikki keskiviikon välikysymyskeskustelun alla, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Pitkään kokoomus on ollut mestari juonimaan viestintäkuvioita, joiden päätteeksi muut puolueet ovat näyttäneet epäonnistuneilta hölmöiltä. Osat ovat vaihtuneet viikon aikana.

Kokoomuksen Petteri Orpo on esikuntineen tilanteessa, jossa mailaa puristetaan niin lujaa, että happi ei kulje kunnolla aivoihin. Ja kun homma lähtee väärille raiteille, jokainen täsmennys, korjaus ja selitys vain tiukentaa umpisolmua entisestään.

Armeijassa oli sanonta, että huonoa asentoa ei kannata korjata, vaan tehdä kokonaan uusi. Siinä hyvä ohjenuora kokoomuslaisille iltapäivän välikysymyskeskusteluun.

Kun kokoomuslaisten kanssa keskustelee eduskunnan käytävillä, heillä on vielä suhtkoht selkeä viesti, että 0,7 hoitajan mitoituksen kirjaaminen lakiin voisi heikentää tilannetta niissä hoivalaitoksissa, joissa on tarve suurimmalle hoidolle. Mutta kun suu aukeaa mikrofonin edessä, puhe kuulostaa savolaisilta sutkauksilta ja vastuu siirtyy kuulijalle.

Politiikassa tärkeää on myös se, miltä asiat näyttävät. Nyt näyttää siltä, että kokoomus on jäänyt yksin ja on ajautunut eri puolelle kuin kaikki muut puolueet, jotka yrittävät panna kuntoon vanhustenhoidon ongelmia. Keskivertoäänestäjä ei yksityiskohtiin ehdi paneutumaan, mutta tajuaa Kokoomuksen kompuroivan.

Selittelystä alkaa tulla Orpolle ikävä tapa, sillä alkuvuonna hän joutui oikomaan lausuntojaan poliisien määrästä Ylen kyselyssä. Ei voi välttyä ajatukselta, että Orpon oikea käsi, avustajien hiljaiseen eliittiin kuuluva Mikko Kortelainen, on siirtynyt muihin tehtäviin ja se näkyy.

SDP:n shakkimestarit Lindtman ja Marin

Toisen heikkous on myös toisen vahvuutta - näin on politiikassakin. SDP:n ryhmäjohtajasta Antti Lindtmanista ja varapuheenjohtaja Sanna Marinista on kuoriutunut taitavia shakinpelaajia, kun puolueen puheenjohtaja Antti Rinne on sairauslomalla ja nyt kuntoutuksessa väkevien punttitreenien parissa - kuten Rinne kirjoitti facebookissa kekkosmaisesti.

Nuoren polven kaksikon taktiset siirrot osuvat kohdilleen, vaikka ne ovatkin tyylipuhdasta politikointia, kolkuttelevat populismin rajoja ja tuppaavat jo hieman hymyilyttämään.

Ei saa hätiköidä lakeja, nyt saa hätiköidä lakeja

Opposition rakentaman näytelmän huipennus alkoi tiistaina, kun demarien johdolla pöytälaatikon pölyjen keskeltä kaivettiin esiin esitykset hoitajamitoituksesta vuodelta 2012. Silloin ne kaatuivat Kokoomuksen ja erityisesti Paula Risikon vastustukseen.

Tähän asti oppositio on haukkunut hallitusta hätiköidystä lainvalmistelusta ja nyt he yllyttävät hallitusta tismalleen samaan. Ja sotevaliokunnan puheenjohtajalta, SDP:n uskolliselta soturilta Krista Kiurulta ovat yhtäkkiä kaikki kiireet kadonneet. Valiokunta ehtisi Kiurun mukaan vallan mainiosti käsittelemään hoitajamitoituksen - ja toimittajilta, jotka ovat notkuneet kuukausia ylityöllistetyn sotevaliokunnan ovella, menee hämmästyksen sormi suuhun.

Jokainen ymmärtää, että aika on loppumassa kesken, vaikka tahtoa löytyisikin. Reilu kuukausi eduskuntaa jäljellä ja sinä aikana pitäisi löytää vielä rahatkin hoitajamitoitukseen, jonka hintalappukin heiluu kuin kokoomuksen kannat.

Tästä tullaankin sitten koko ongelman pihviin. Vanhustenhoidon ongelmat eivät ratkea - anteeksi kokoomuslainen viittaus – desimaaleja siirtelemällä, vaan kyllä siinä pitää siirtää myös vino pino euroja momentilta toiselle. Jos rahat löytyvät, sitten pitäisi löytää vielä hoitajatkin.

Kokoomuksen ja SDP:n edellinen hallitus leikkasi kuntien valtionosuuksia ja leikkasi laitoshoidon rahoja. Ja nykyinen hallitus viimeisteli tämän, tosin huomattavasti pienemmillä leikkauksilla vanhustenhoidossa. Ja tässä sitä ollaan. Hurskastelemassa ihan porukalla.

Mistä rahat otetaan, kun rahat ovat vähissä?

Viime päivien keskustelun ja kaiken järjen perusteella seuraava hallitus antaa lisää rahaa vanhustenhoitoon, olipa siellä kuka tahansa. Ja ne rahat on otettava jostain muualta pois, jos valtiovarainministeriön maanantainen virkamiespuheenvuoro on luettu ja ymmärretty.

Eduskunnan kuppilassa muutamakin kansanedustaja on heittänyt ilmaan varovaisesti ajatuksen, tarvitaanko uusia hävittäjiä välttämättä juuri se 64 kappaletta.

Miljoonia joudutaan kaivamaan hallitusneuvotteluissa mitä ihmeellisimmistä paikoista ja esimerkiksi Mauri Pekkarisen surullisen kuuluisan yritystukityöryhmän loppuraportti voi olla hallitusneuvottelujen bestseller. Monen kirjan arvo on ymmärretty vasta jälkikäteen ja näin voi käydä Maurillekin.

Lähiajat näyttävät, onko niitä kovia päätöksiä seuraavassa hallituksessa tekemässä kokoomus. Puolueen orastava nousu ja fantastinen fiilis uhkaavat taittua nyt desimaaleihin.

Tänään iltapäivällä on luvassa kiihkeä välikysymyskeskustelu, huomisaamuna Ylen gallup ja eduskunnan kyselytunti sekä perjantaina vielä äänestys opposition välikysymyksestä. Ainakaan tänään Orpo ei saa edes tulitukea pääministeri Sipilältä, joka sairastelee pari päivää flunssaa.

Luulenpa, että Orpo laskee jo tunteja siihen, milloin tämä pitkä piinaviikko oikein päättyy. Ja toivoo, että ensi viikolla putkahtaa jokin uusi kohu median puruluuksi ja äänestäjien kauhisteltavaksi.

Lue myös:

    Uusimmat