Kommentti: SM-liigan kestomenestyjän alisuorittamiselle laitettava piste – siirtomarkkinoiden kurko ei voi epäonnistua

Tappara juhlii SM-kultaa! Tässä kuusi syytä suvereenin mestaruusmarssin taustalla 1:00
Tappara juhli Suomen mestaruutta viime kauden päätteeksi. Tempun uusiminen tulee olemaan vaikeaa, sillä Oulun Kärpät on kasannut jäätävän remmin.

Jääkiekon SM-liigan pelaajasiirtoruletti on pyörinyt tasaisesti pitkin kesää. Tällä kertaa pelipöydässä on ollut yksi, joka pyyhkii muilla pöytää. Oulun Kärpät on hankinnoillaan osoittanut, että pari vuotta kestäneelle alisuorittamiselle halutaan laittaa piste välittömästi. Kasaan haalitun tasoisella miehistöllä ei vaihtoehtoja tosin olisikaan, kirjoittaa MTV Urheilun Jere Hultin.

Länsimainen pelaajavirta KHL:ään pysähtyi keväällä käytännössä kokonaan. Loppukevään ja kesän aikana on nähty muutamia surullisia poikkeuksia. Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa tarkoitti jääkiekon osalta sitä, että eurooppalaisia ykköskorin pelaajia on markkinoilla merkittävästi normaalia enemmän. 

Kotimaiseen liigaan onkin valunut todellisia huippunimiä Venäjältä. Huomiota herättävämpänä kärkenä esimerkiksi Tappara kotiutti Jori Lehterän Moskovan Spartakista ja Niko Ojamäen Vitjaz Podolskista.

Mainion runkosarjan päättyneellä kaudella pelannut Jukurit naarasi maalilleen olympiakultaa ja maailmanmestaruuden juuri voittaneen Frans Tuohimaan Neftekhimikistä. 

JYP sai odotettua nostetta Jukka Rautakorven atomeista alkavalle projektille, kun viimeistä edellisellä kaudella Jyväskylässä 30 uunia nakuttanut Robert Rooba palaa traktorin hyttiin. 

Mainittakoon myös Ilvekseen pitkältä Pohjois-Amerikan ja Venäjän palveluksiltaan palaava Jyrki Jokipakka, sekä juuri jatkosopimuksen tehnyt Henrik Haapala.

Admiral Vladivostokissa alle odotusten pelannut Josh Kestner siirtyy Rauman Lukkoon. Kestner pelasi TPS:n kahdesta perättäisestä hopeakaudesta ensimmäisellä turkulaisten riveissä. Runkosarjassa syntyi 24 maalia, ja pudotuspeleissäkin jenkki oli TPS:n paras pistemies.

Nordiksella ja Artukaisissa jäätiin jalkoihin

KHL:n suunnalta alkaneet "ostajan markkinat" jäivät kahdelta suurseuralta täysin pannukakuksi. Helsingin IFK ja Turun Palloseura eivät saaneet tässä leikissä hippaakaan. HIFK nappasi tosin Julius Nättisen Ruotsista, ja pakistoon jykevyyttä tuo yhdeksän ulkomaan kauden jälkeen Rödaan pukeutuva Ilari Melart. Hiljattain heisinkiläiset täydensivät peräpäätään Otso Rantakarin kiekollisella potentiaalilla. Nähtäväksi jää, miten Jere Innalan, Yohann Auvitun, Alex Broadhurstin ja Teemu Turusen kaltaisten tähti- ja runkopelaajien menetys hankinnoilla korvataan. Epäilen, että päätyyn asti ei HIFK ensi kaudella näillä nimillä mene.

Kahdesti SM-liigan finaaleissa perättäin hopeaan tyytynyt TPS on ollut kauppapaikalla passiivinen. Turkulaiset päätyivät täydentämään Andrei Karejevin jättämän massiivisen aukon Lukosta saapuvalla Lassi Lehtisellä. Aurajoen rannalle siirtyvän raumalaistrion täydentävät Arttu Ilomäki ja Pavol Skalicky. TPS kärsi kauden päätyttyä tosin mahdollisesti koko liigan pahimmat menetykset. Karejevin lisäksi poistuvien bussiin hyppäsivät esimerkiksi Elmeri Eronen, Juuso Pärssinen, ja Markus Nurmi

Yksi on ylitse muiden

Ylivoimainen siirtomarkkinoiden monsteri on tänä kesänä Oulun Kärpät. Ouluun saapuvien nimimiesten lista aiheuttaa hikikarpaloita varmasti muilla paikkakunnilla.

Tommi Kivistö, David Rundblad, Joonas Kemppainen, Peter Tiivola, Kasper Björkqvist, Teemu Turunen, Cody Kunyk... 

Näiden nappihankintojen lisäksi oululaiset kaappasivat vielä suomalaisen jääkiekon suurimman mielipiteenjakajan alaketjuihinsa, kun Marko Anttila pukee ensi kaudella päälleen kissapedon sijaan näätäeläinpaidan.

Anttila on pelitaitojaan suurempi pelaaja, kuten kiekkoa seuraava kansa tietää. "Mörön" otteet ja sympaattinen olemus saavat SM-liigaa seuraavalta yleisöltä jakamattoman huomion, niin kuin keväällä Tampereella nähtiin.

Kun joukkueessa on ennestään jo Atte Ohtamaan ja Julius Junttilan tasoisia SM-liigan kiintotähtiä, ei Saku Mäenalasen, Mika Pyörälän ja Juhamatti Aaltosen kaltaisten pelimiesten jättämä aukko jää mainittavan suureksi.

Kärppien peräsimessä jatkava Lauri Marjamäki on saanut shakkilaudalleen sellaiset pelinappulat, että epäonnistuminen ei ole vaihtoehto. 

On paikallaan heittää ennakkosuosikin rotsi Oulun Kärppien ja Lauri Marjamäen harteille. 

Lue myös:

    Uusimmat