Kommentti: Saksa-voitto alkusoittoa – MM-kisojen mustalla hevosella "kirous" kynimättä

Meksiko-fanit riemusta sekaisin Saksa-voitosta 1:25

Meksiko vakuutti sunnuntaina jalkapallon MM-kisojen avausottelussaan 1–0-voitolla Saksasta. Meksiko ansaitsi kolme pistettä hallitsevalta maailmanmestarilta briljantin pelin jälkeen.

Meksiko latasi avausjaksolla pöytään kursailemattoman rohkean, hyökkäysvoittoisen esityksen. Hyökkääjä Javier Hernandezin tähdittämä Meksiko tarjosi hyökkäyskolmanneksella lukuisia hallittuja piensyöttöjä ja nopeaa pelattavaksi liikkumista lähelle vapaaseen tilaan sekä Saksan puolustuksen saumakohtiin.

Meksikon ei-niin-nimekkäätkin pelaajat osoittivat taitonsa – sanan jaloimmassa merkityksessä – pelata. Saksan maali oli useampaankin otteeseen vaarassa, ja die Mannschaft sai enemmänkin huokaista siirryttyään tauolle vain yhden maalin tappioasemassa.

Meksiko maalaa, riemu kotimaassa repeää 0:46

Saksa oli kyllä harvinaisen sekaisin, mutta Meksiko oli samalla loistava. Eikä kyse ollut sattumanvaraisesta suonenvedosta. Meksikon päävalmentaja Juan Carlos Osorio kertoi ottelun jälkeen toimittajille, että joukkue alkoi valmistaa strategiaansa kisoihin jo puoli vuotta sitten.

– Meidän täytyi muuttaa joitain osia siitä loukkaantumisten takia, mutta perusideana oli hyödyntää pelaajia, jotka ovat todella nopeita laidoilla. Valitsimme esimerkiksi (maalin ampuneen hyökkääjän) Hirving Lozanon, koska hän on meidän nopein pelaajamme, Osorio sanoi.

Meksikon tunnuslauseena oli "pelata rakkaudesta voittamiseen eikä pelätä häviämistä". Toki Meksiko vetäytyi Saksa-pelin toisella jaksolla alas, osin omasta aloitteestaan ja osin Saksan tasoituksen jahtaamisen tuoman psykologisen asetelman johdosta. Pakka pysyi kuitenkin kiitettävän tiiviinä ja yhtenäisenä, ja pallonriistojen jälkeen joukkue porhalsi pariin vaaralliseen vastaiskuun Saksan selustaan. 

Saksan Draxler:"Meidän on parannettava" 0:13

Nyt pidemmälle?

Voitto turnauksen suuriin mestarisuosikkeihin lasketusta Saksasta oli lopulta yllätys, mutta ei Meksikokaan futislilliputti ole. Iskukykyinen maa oli jo neljä vuotta sitten edetä pitkälle, mutta taipui Hollannille neljännesvälierissä karvaasti maalein 2–1. Hollannin jälkimmäisestä loppuhetken maalista riitti tuolloin parranpärinää, kun Arjen Robben kaatui rangaistusalueella kevyen näköisesti ja monen mielestä filmasi rangaistuspotkun, josta Hollanti iski voittomaalinsa.

Tuolla tuloksella kaadettiin saavikaupalla lisää suolaa Meksikon avohaavoihin. Joukkueen kohdalla on puhuttu "kirouksestakin", sillä Meksiko on pudonnut MM-kisoissa kuudesti putkeen neljännesvälierissä.

Reitti neljännesvälieriin näyttää nyt Saksa-voiton jälkeen selkeältä, sillä F-lohko ei ole erityisen kova: muina joukkueina ovat Ruotsi ja heppoisempi Etelä-Korea. Noista otteluista Meksiko napannee ainakin yhden voiton ja edennee jatkoon.

Sen Saksa-ottelu osoitti, että Meksikolla on näissä kisoissa menestyspotentiaalia suurimpien ennakkosuosikkien taustalta iskevänä mustana hevosena. F-lohkon kaksi parasta saavat neljännesvälierissä vastaansa jatkajat E-lohkosta, jossa pelaavat Brasilia, Sveitsi, Serbia ja Costa Rica. Mestarisuosikki Brasilia olisi näistä huippuvaarallinen, joskaan ei lyömättömissä oleva vastus. Ja muissa tapauksissa Meksikolla olisi tällaisilla esityksillä oivat saumat kyniä "kirouksensa" sekä edetä viimein aiempia kisoja pidemmälle – taisteluun pääsystä mitalipeleihin.

Lue myös:

    Uusimmat