Erikoishaastattelu: Antti Tuisku palaa tauoltaan albumin kera, joka saattaa suututtaa monet: "Olen itse aina halunnut olla poptähti, joka ei tee kädenlämpöisiä asioita"

10:56

Antti Tuisku palasi tauoltaan julkaisemalla henkilökohtaisen albumin, joka käsittelee muun muassa hengellisyyttä.

Antti Tuisku, 35, on ollut yksi suomalaisen musiikkitaivaan kirkkaimmista tähdistä jo vuosien ajan. Artisti jäi määrittelemättömän pituiselle tauolle vuonna 2018, joka on nyt tullut päätökseensä. 

Tuisku palasi tauoltaan helmikuun alussa julkaisemalla ensin uuden singlensä Valittu kansa sekä perjantaina 7. helmikuuta samaa nimeä kantavan albuminsa. 

Albumi on teemaltaan hyvin poikkeava verrattuna Tuiskun aiempaan tuotantoon. Aiheet sivuavat muun muassa hengellisyyttä sekä Tuiskun elämää tauon aikana Espanjan Torreviejassa. 

– Ne kumpuavat omasta elämästä, omasta mielestä, sielusta ja sydämestä. Olen aina ollut pohdiskelijaluonne ja halunnut etsiä vastauksia, uskaltanut kysyä isoja kysymyksiä. 

Uuden tuotannon kappaleet ovat Tuiskulle erityisen henkilökohtaisia. Miehen mukaan ne heijastavat muun muassa hänen omaa itsekritiikkiään tekemiään virheitä sekä myös tekopyhyyttä kohtaan. 

Aiheet voivat olla monien mielestä tulenarkoja. Ihmisen suhde uskontoon on Tuiskun mielestä aina henkilökohtainen asia, eikä sitä pidä mennä kenenkään muun sorkkimaan. Hän pohtii oman suhtautumisensa uskontoon ja uskonnollisuuteen olevan monimutkainen asia. 

– Tuntuu, että se vaihtelee joka toinen päivä. Joka toinen päivä olen ihan varma siitä, kenelle mie iltaisin juttelen, joka toinen päivä taas en tiedä, kenelle juttelen. Tietyllä tavalla se kuuluu tuossa levyssä. 

Säväyttäminen ei pelota

Tuiskun ura muusikkona alkoi vuonna 2004 hänen osallistuttuaan Idols-laulukilpailuun, jossa hän sijoittui lopulta kolmanneksi. Tuisku on käynyt läpi urallaan valtavan kehityskaaren, eikä hän ole varsinkaan viimeisimpinä artisivuosinaan pelännyt säväyttää. 

Laulaja on tietoisesti vienyt itseään vuosien aikana siihen pisteeseen, että hänellä on ollut mahdollisuus herättää keskustelua tekemällään työllä. 

– Olen itse aina halunnut olla poptähti, joka ei tee kädenlämpöisiä asioita. 

Tuiskun tuore Valittu kansa -kappale aiheutti runsaasti kohinaa ilmestyessään. Kappaleesta on tunnistettavissa hengellistä tunnusmerkistöä, mutta Tuisku kertoo sen olevan videoineen ennemmin parodia hänestä itsestään – ja ylipäätään tähtikultista. 

– Haluaisin kannustaa ihmisiä sen kappaleen ja videon kautta ajattelemaan tosi kriittisesti ihan kaikista auktoriteeteista ketä me seurataan. Tosi usein tässä maassa ja tässä maailmantilassa tänä päivänä aika sokeasti seurataan sellaisia hahmoja ja päättäjiä, jotka kieltävät faktat ja tutkitun tiedon. 

Artisti kertoo, ettei hän voi ottaa vastuuta siitä, kuinka yksittäinen ihminen hänen taiteensa tulkitsee. Aivan immuuni hän ei kuitenkaan ole saamalleen palautteelle. 

– Jos ihmiset ovat esimerkiksi nähneet Valittu kansa -videolla jumalanpilkkaa, niin kyllä se ihmetystä mussa itsessäni aiheuttaa ja mietin, että onkohan sitä videota katsottu loppuun asti. Siinähän ei ole mistään semmoisesta kyse. 

Uusi elämä avasi silmät

Tuisku ei ole koskaan halunnut tehdä musiikkia sillä ajatuksella, että sen olisi lähtökohtaisesti tarkoitus ärsyttää ja provosoida kuulijaansa. Valittu kansa -albumi on täynnä hänelle itselleen tärkeää pohdintaa ja tulkintaa suurista kysymyksistä. Aiheita, jotka ovat Tuiskun mielessä alinomaa. 

– Mutta jos se kuulostaa provokatiiviselta, on se mielestäni tässä popkulttuurissa vaan hyvä asia, koska se aiheuttaa silloin nimenomaan sitä keskustelua. 

Uusi musiikki on poikinut jo runsaasti palautetta, laidasta laitaan. Tuisku kertoo herkistyneensä ensimmäisten saamiensa palautteiden äärellä siitä, että hänen taiteensa sanoma on todella tavoittanut kuulijoitaan ja hän on tullut oikein ymmärretyksi. 

– Periaatteeni omassa elämässäni ja asia mitä haluan jakaa koko ajan on se, että saamme olla juuri sitä mitä olemme eikä kukaan ihminen voi lähteä meitä tuomitsemaan, osoittamaan sormella ja laittaa meitä johonkin tiettyyn lokeroon. 

Tuisku vietti suuren osan tauostaan Espanjan Torreviejassa, josta hän on hankkinut itselleen kakkosasunnon. Espanjassa vietetty aika on ollut Tuiskulle monella tapaa mullistava asia hänen elämässään ja mies kertoo etelän lämmössä vietetyn tauon olleen hänelle erittäin merkityksellinen. 

Espanjassa Tuisku huomasi pystyvänsä elämään myös pelkästään omana siviili-itsenään: Lapista kotoisin olevana 35-vuotiaana Anttina, ilman alleviivattua huippusuositun artistin määritelmää ja meriittejä. 

– Oli todella vapauttavaa ja voimaannuttavaa ymmärtää, että pärjään elämässäni ilman, että se artistiviitta ja menestyksen status määrittää koko ajan sitä, mitä teen ja mitä olen. Se, että kokee olevansa tosi onnellinen ja kokee elävänsä todella sisältörikasta elämää ilman, että artistiuteen liittyvät asiat hallitsevat elämää, niin se on tosi hienoa. 

Espanja on nyt yksi Tuiskun suurista rakkauksista. Hänellä on etelässä toinen elämä, johon kuuluvat paikalliset ystävät ja sosiaaliset piirit. 

– Muutaman viikon päästä lennän taas sinne vähäksi aikaa rauhoittumaan. Tai no, en mie varmaan sinne rauhoittumaan kyllä mene. Mie menen pohjoiseen rauhoittumaan ja Espanjaan bailaamaan!

Antti Tuisku Possen vieraana MTV3-kanavalla perjantaina 7. helmikuuta klo 20!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja