Mainos

Kommentti: Ratkaiseeko yritysvero ja Äänekoski Urpilaisen jatkon?

Jutta Urpilaisen (sd.) jatkolle SDP:n puheenjohtajana on odotettu nostattavaa ihmettä. Nyt sitä tehdään - niin ihmeeltä kuin se todella kuulostaakin! - SDP:lle niin vastenmielisestä yritysveron alentamisesta.

 MTV:n SDP:n piirihallitusten jäsenille tekemä kysely osoittaa, että Urpilaisen arvostus puheenjohtajana on romahtanut reilussa vuodessa. Kun vuodenvaihteessa 2012-13 tehdyn kyselyn mukaan Urpilaista piti hyvänä puheenjohtajana 93 % piiriaktiiveista, nyt luku on tippunut 44 %:iin.

Vastaavaa romahdusta ei SDP:ssä ole ennen nähty.

Puheenjohtajataistelussa Pron Antti Rinnettä (sd.) vastaan Urpilainen johtaa piirikyselyssä ääriniukasti prosentein 42-39. Luvut eivät kerro likikään koko totuutta, sillä SDP:n isoissa piireissä Rinteellä on Urpilaista enemmän kannattajia. Piirihallitusten jäsenmäärä on näet kutakuinkin sama isoissa ja pienissä piireissä.

Joka tapauksessa ratkaisun tekee 500 puoluekokousedustajaa, joista suuri osa ei ole vielä kantaansa ilmoittanut ja tilanne on aidosti jännittävä.

Kaiken nähneiden demaripolitrukkien analyysi tuntuu kuitenkin olevan selvä: Rinne johtaa. Puoluekokousedustajille tehdyissä kyselyissä Rinne on ollut ykkösenä koko kevään.

Siksi Urpilaiselle tarvittaisiin nyt se kuuluisa pieni ihme.

Tähän saumaan Metsä Groupin aikomus rakentaa Äänekoskelle uusi 1,1 miljardin biosellutehdas tuli kuin taivaan lahja.

Nimittäin kentän ääniä kuunnellessa Urpilaisen suurin synti - heti kammottavan huonon kannatuksen jälkeen - on ollut se, että SDP on ollut hallituksessa kokoomuksen vietävänä. Pahiten kokoomuksen vietäväksi antautuminen näkyi siinä, että viime kevään kehysriihessä Urpilainen meni yllättäen hyväksymään porvarien makeimman päiväunen ja SDP:n painajaisen eli yritysveron laskemisen 24,5 prosentista 20 prosenttiin vastoin puolue-elinten neuvoja.

Isot firmat ovat kiittäneet hallitusta alituisilla yt-ilmoituksilla, lomautuksilla, potkuilla ja maasta lähdöllä. Työttömyys kasvaa. Tehtaita lakkautetaan.

SDP:ssä yritysveron lasku on yritetty vaieta hiljaiseksi ja työnnetty asiaa kokoomuksen syliin. Sitä on hävetty yhtä paljon kuin taannoista varallisuusveron poistoa, joka niin ikään tehtiin SDP:n hallitusvallan aikana.

Sitten tuli Äänekoski.

Historian suurin metsäteollisuusinvestointi sai koko Suomen haukkomaan henkeään. Aurinko alkoi paistaa talouden takapajulaan! Ensimmäinen hyvä uutinen vuosikausiin!

Vuorokaudessa Urpilaisen kannattajat tekivät (mm. sosiaalisessa mediassa, esim. ex-puoluesihteeri Mikael Jungner) yritysveron alentamisesta SDP:n ja erityisesti Urpilaisen saavutuksen, jota Antti Rinne on kritikoinut. Lisää vettä myllyyn tuli, kun Metsä Groupin toimitusjohtaja Kari Jordan sanoi Kauppalehdessä, että yritysverolla oli merkitystä investointisuunnitelmalle. Metsä Groupin sellupomot tosin sanoivat, että varsinainen syy tehtaan rakentamiseen on kuitusellun hinnannousu maailmanmarkkinoilla.

Mutta tuskin metsänomistajia edustavan Metsäliitto-pomojen pienessä mielessäkään kävi, että Äänekosken sellutehdas nousee aseeksi SDP:n pj-pelissä.

Näin on nyt käynyt. Kummallinen on maailma.

Aikaa ei ole enää kuin pari viikkoa. Riittääkö Äänekoski Urpilaisen tarvitsemaksi poliittiseksi ihmeeksi, jää ns. nähtäväksi.

Toisessa vaakakupissa kun on puolestaan sellainen reaalimaailman havainto, että SDP:n kannatus on katastrofaalisella 15 prosentin tasolla, vaalit kolkuttelevat ovelle ja Urpilaisen johdolla SDP:n on hävinnyt kaikki edelliset.

Ja tuskin firmojen irtisanomiset Äänekosken myötä päättyvät, mutta turha siitä puolestaan on Urpilaista syyttää.

Timo Haapala

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.