Kommentti: Puolittaisitko sinä lomarahasi?

Työnantajat tyrkyttävät uusia kitkeriä lääkkeitä Suomi-potilaalle, kun työajan pidennys ei näytä onnistuvan.

Lomarahojen puolitus ei maistu ay-johtajille yhtään sen paremmalta.

Aluksi vähän historiaa: lomarahasta sovittiin 1970-luvun alussa. Lomaltapaluurahan tarkoitus oli turvata työntekijöiden paluu syksyllä takaisin työpaikoille. Tuolloin monet lähtivät loman aikaan Ruotsiin hommiin.

Onko lomaltapaluurahalle edelleen alkuperäinen tarve? EI

Pitäisikö lomaraha puolittaa? Sanokaa te, lähettäkää mielipiteitänne.

Lomarahat ovat 5 prosenttia työvoimakustannuksista. Työnantajat ovat laskeneet, että lomarahan puolittaminen kattaisi noin puolet hallituksen haavailemasta tuottavuusloikasta.

Lomarahojen puolituksesta ei ole vakavasti edes keskusteltu. Lähipäivinä yhteiskuntasopimuspöytään tuodaan erilaisia keinoja, joilla parantaa Suomen ja suomalaisyritysten kilpailukykyä. Ay-liike pitää huolen siitä, että työajan pidennystä ei edes tuoda neuvotteluihin.

Sipilän hallitus on jättäytynyt viisaasti sivuun ja jättänyt kentän työmarkkinajärjestöille. Tämä on selkeä muutos viime kevääseen, jolloin sopimusta pikavauhdilla yritettiin kasata.

Ay-liikkeessä uskotaan, että aika hoitaa kilpailukykyongelman. Saksassa IG Metall sai keväällä 3,4 prosentin korotukset ja 150 euron kertakorvauksen. Suomessa korotusprosentti on maltillinen 0,4.

Lomarahojen puolitus on palkanalennus, ja sitä ei katsota hyvällä kotimarkkinoilla toimivissa yrityksissäkään.

Jos tänä kesänä tilille olisi tipahtanut vaatimattomampi lomaraha, mistä suomalaiset olisivat tinkineet? Oma listani on: kotimaanreissut, ulkona syöminen, terassioluet, Särkänniemen ja Linnanmäen hupirannekkeet, turhanpäiväinen ajelu.

En kuule hurraahuutoja. Ei ole helppoja ratkaisuja.

Lue myös:

    Uusimmat